Index Vakbarát Hírportál

Igazi diplomáciai nagyüzem van a Karmelita kolostorban

2023. augusztus 21., hétfő 17:47

Orbán Viktor miniszterelnök elsőként az egykori osztrák kancellárt fogadta hétfőn a Karmelita kolostorban, majd parlamenti látogatásra kísérte el Tamím bin Hamad ál-Száni katari emírt.

Folytatódik a diplomáciai „nagyüzem” a Karmelita kolostorban: Orbán Viktor miniszterelnök elsőként a volt osztrák kancellárt, Sebastian Kurzot fogadta – közölte közösségi oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A megbeszélésen a magyar–osztrák kapcsolatokról, az orosz–ukrán háborúban a béke megteremtésének lehetőségeiről esett szó. Beszéltek az európai közélet aktualitásairól, a nemzeti, keresztény értékek politikai képviseletéről is, különös tekintettel a jövő évi európai parlamenti választásokra.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn parlamenti látogatásra kísérte el Tamím bin Hamad ál-Száni katari emírt.

A kormányfő megmutatta vendégének a Kossuth teret, a Parlament főlépcsőjén felvezetve őt a Kupolacsarnokot, a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. A katari emírt, akinek ezzel véget ért magyarországi hivatalos látogatása, az Országház előtt búcsúztatta Orbán Viktor.

A volt cseh miniszterelnök is Budapestre jött

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, a fő ellenzéki erő, az ANO párt elnökével folytatott kétoldalú megbeszélést – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tárgyalásukon értékelték a magyar–cseh kapcsolatokat, és hosszú évekre visszatekintő együttműködésük alapján kijelölték az előttük álló közös politikai feladatokat.

Andrej Babis megköszönte a meghívást Orbán Viktornak az augusztus 20-i ünnepségekre és az atlétikai világbajnokságra.

A magyar diplomácia ünnepe

Mint megírtuk, nemcsak Budapest, de Orbán Viktor miniszterelnök is mozgalmas hétvégén van túl. Szombaton kezdetét vette az atlétikai világbajnokság, és a kormányfő már aznap reggel fogadta a Karmelita kolostorban Sebastian Coe-t, akit csütörtökön újabb négy évre választottak meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökének a Budapesten tartott kongresszuson.

A vasárnapi, augusztus 20-i nemzeti ünnep köré szervezett eseményekre pedig olyan barátai érkeztek Orbán Viktornak, mint  Recep Tayyip Erdogan  török elnök, valamint számos közép-ázsiai ország vezetője. A korábbi cseh, osztrák és szlovén kormányfő is Budapesten volt a hétvégén. Emellett a sportesemény ürügyén találkozott a miniszterelnök a katari emírrel, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán elnökével, valamint a balkáni országok, Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetőivel is.

Rovatok