Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István csúnyán beleszállt Orbán Viktorba az EU-s pénzek miatt

2023. augusztus 22., kedd 11:15

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő levelet kapott Johannes Hahntól, az Európai Bizottság költségvetési biztosától, ami szerint Orbán Viktor hazudott, amikor azt mondta, hogy Magyarország azért nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, mert azokat az Európai Unió vélhetően már elköltötte Ukrajna támogatására. Ujhelyi szerint a magyarok pénze továbbra is Brüsszelben van, mégpedig félretéve arra az esetre, ha a kormány végrehajtja az ehhez elvárt jogállamisági feltételeket.

„Orbánék újabb sunyi hazugságáról rántom le a leplet” – fogalmazott keddi online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. A szociáldemokrata politikus a közösségi oldalán közzétett videóban ismertette az írásbeli választ, amelyet Johannes Hahn költségvetési biztos küldött neki a Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatban, és amely megcáfolta a magyar kormány korábbi – Ujhelyi szerint bődületesen hazug – állításait.

Az Esély Közösség alapítója emlékeztetett, hogy a júniusi állam- és kormányfők brüsszeli tanácskozása után Orbán Viktor – majd a fideszes képviselők és influenszerek többsége ezután őt követve – arról beszélt a nyilvánosságban, hogy

Magyarország azért nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, mert azokat az Európai Unió vélhetően már elköltötte Ukrajna támogatására.

Hol a magyarok pénze?!” – tette fel a kérdést korábban a miniszterelnök. Ujhelyi szerint a magyarok pénze továbbra is Brüsszelben van, mégpedig félretéve arra az esetre, ha a kormány végrehajtja az ehhez elvárt jogállamisági feltételeket. Ezt Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa is megerősítette abban az írásbeli válaszban, amelyet Ujhelyinek küldött a tőle kapott sürgősségi kérdésre.

Az orosz agresszorral szemben vívott ukrán honvédő háborút és a Magyarországnak járó, de jogállami problémák miatt egyelőre visszatartott uniós források ügyét összekötni brutális hazugság. Biztos a moszkvai propagandagépezet diktálta az ezzel kapcsolatos mondatokat Orbánéknak

– fogalmazott az online tájékoztatón Ujhelyi István.

„Az Orbán-kormánynak újabb papírja van arról, hogy hazudik”

Az EP-képviselő a Johannes Hahntól kapott levelet ismertetve elmondta, az Orbán-kormánynak újabb papírja van arról, hogy hazudik. Az uniós biztos ugyanis az EP honlapján is elérhető levelében egyértelművé tette, hogy „az Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatás nem kapcsolódik a tagállamoknak, köztük Magyarországnak szánt pénzeszközökhöz”.

Johannes Hahn azt is világosan közölte, hogy „az Ukrajna támogatására előirányzott finanszírozás nem érinti hátrányosan a tagállamok támogatására fenntartott finanszírozást”, valamint hogy „Ukrajna harmadik országként nem jogosult támogatásra sem a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből, sem a többéves pénzügyi keret tagállamok számára fenntartott kiadási programjaiból, például a kohéziós politikai programokból.”

Ujhelyi üzent a kormánynak: minden rendszer megbukik egyszer

Ujhelyi ismertette az uniós biztos válaszának azt a részét is, amelyben egyértelműen és világosan közli, hogy „Magyarország azért nem részesült finanszírozásban, mert még nem teljesítette az ilyen finanszírozáshoz való hozzáférés valamennyi szükséges előfeltételét”. Sőt Hahn azt is hozzátette a levélben, hogy „a megosztott irányítás alá tartozó uniós finanszírozáshoz való teljes körű hozzáférés biztosítása érdekében Magyarországnak teljesítenie kell a feljogosító feltételeket, többek között az Európai Unió Alapjogi Chartájának való megfelelés tekintetében”.

Ujhelyi István az online sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a Bizottság válasza egyértelműen és világosan bizonyítja, hogy az Orbán-kormány hazudott az uniós forrásokról, azok felhasználhatósága ugyanis kizárólagosan azon múlik, hogy teljesítik-e a szükséges feltételeket.

Hallani már fideszes gazdasági körökből is, hogy egyre nagyobb a kétségbeesés. Itthon gazdasági csőd van, mértéktelen és az unióban legmagasabb mértékű inflációval, egyre nehezebb gazdasági kilátásokkal. Hazudhatnak még egy ideig, de jó, ha tudják: minden rendszer megbukik egyszer

– fogalmazott Ujhelyi István.

Rovatok