Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a másodfokú riasztást, heves zivatarok jönnek

2023. augusztus 23., szerda 16:18

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki több Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyei járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

 A meteorológiai szolgálat közölte: szerdán főként az északnyugati megyékben és az ország északkeleti harmadán fordulnak elő zivatarok, az északkeleti vármegyékben heves zivatar kialakulására is van esély. Éjszaka a Dunántúl nyugati és déli tájain újabb zivatarok fordulhatnak elő, amelyek reggelre szűnnek meg, ezt követően nem várható zivatar.

A cellákat felhőszakadás, viharos, óránkénti 60–90 kilométeres széllökések és jégeső kísérheti. Északkeleten, heves zivatar esetén van esély az óránkénti 90 kilométert meghaladó széllökésre is.

Szerdán a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25–26, a déli tájakon és városi környezetben 27–28 Celsius-fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására északkeleten mérséklődik a meleg, és 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet.

Frissítés

Visszavonta a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda késő délután.

A meteorológiai szolgálat korábban Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegye egyes járásaira adott ki másodfokú riasztást hevesebb zivatarok veszélye miatt. A másodfokú riasztásokat szerda késő délután visszavonták, de az ország keleti részén továbbra is érvényben van az elsőfokú (citromsárga) riasztás.

A meteorológiai szolgálat közölte: szerdán főként az északnyugati vármegyékben és az ország északkeleti harmadán fordulnak elő zivatarok, az északkeleti vármegyékben heves zivatar kialakulására is van esély. Éjszaka a Dunántúl nyugati és déli tájain újabb zivatarok fordulhatnak elő, amelyek reggelre szűnnek meg, ezt követően nem várható zivatar.

A cellákat felhőszakadás, viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökések és jégeső kísérheti. Északkeleten, heves zivatar esetén van esély az óránkénti 90 kilométert meghaladó széllökésre is.

Szerdán a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25-26, a déli tájakon és városi környezetben 27-28 Celsius-fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására északkeleten mérséklődik a meleg, és 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet.

Rovatok