Index Vakbarát Hírportál

Mérgező gombából főzött pörköltet egy Vas vármegyei férfi, megölt egy ember

2023. augusztus 23., szerda 15:47

A Vas Vármegyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki 2021-ben mérgező gombából készített pörköltet.

A vádirat szerint a férfi a kemenesháti háza udvarán az általa szedett és lila pereszkének vélt – gombaszakellenőrrel meg nem vizsgáltatott – valójában mérgező pókhálós gombából és ismerősétől kapott vargányákból gombapörköltet készített, amiből édesapjával együtt ettek – írja a nyugat.hu.

Az elkövető másnap gombamérgezés miatt kórházba került, ahonnan saját felelősségére távozott, majd az ezt követő nap

a vádlottal együtt a sértettet is kórházba szállították a mentők gombamérgezés miatt, ahol az idős sértett elhunyt.

A közlemény szerint a sértett halála azért következett be, mert a vádlott az általa gyűjtött és ténylegesen nem ismert fajtájú – mérgező pókhálós – gomba gombaszakellenőrrel történő vizsgálatát elmulasztotta, és az ebből készített ételből adott a sértettnek is, aki gombamérgezést szenvedett.

A férfi büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Törvényszék fog dönteni.

A vesét és a májat is károsítja

A pókhálós gomba orellanint tartalmaz, amely a vesét és a májat maradandóan károsíthatja. Orvosi segítség nélkül a mérgezés halálhoz is vezethet.

A csúcsos pókhálósgomba a pókhálósgombafélék családjába tartozó, Európában honos gombafaj. Savanyú, nedves talajú, hegyvidéki fenyvesekben él, főleg erdei fenyő és luc alatt, augusztustól októberig terem.

A kalapja 2,5-8 centimért széles, fiatalon domború vagy kúpos alakú, később domborúan, idősen laposan kiterül, a közepén gyakran hegyes púppal.

Felszíne nagyon finoman pikkelyes, kissé egyenetlennek tűnő, színe rozsdabarna, narancsbarna vagy élénk okkerbarna, közepe gyakran sötétebb. Húsa rostos, színe halványsárga, narancssárga vagy vörösbarna. Szaga és íze nem jellegzetes, esetleg gyenge retekszaga és kissé édeskés íze lehet - írja a wikibooks.

Rovatok