Index Vakbarát Hírportál

Beleolvad a Semmelweis Egyetembe a Merényi Gusztáv Kórház

2023. augusztus 24., csütörtök 13:08

A Semmelweis Egyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház júniusban megállapodott abban, hogy 2023. november 1-től a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelye a Semmelweis tulajdonába kerül.

A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható közlemény szerint annak érdekében, hogy a traumatológiai ellátás közel kerülhessen a társszakmákhoz, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség (pl. intenzív ellátás, sebészet, képalkotás), szükségessé válik néhány intézet, klinika vagy szakrendelés költözése is.

Azonban azt ígérik, hogy a betegellátás folyamatos lesz az érintett klinikákon.

Mint kiderült, a Merényi Gusztáv Kórház integrálásával az intézmény portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővül. Tehát novembertől a Gyáli út 17–19. szám alatti címről a traumatológiai ellátás átköltözik a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe (Üllői út 78.).

Elsőként a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ költözése a Szent Rókus Klinikai Tömbből (Gyulai Pál u. 2.), az augusztus 28-i héten kezdődik meg a Gyáli úti Merényi kórház 1-es és 4-es épületébe.

A két épületrészt folyamatosan újítják fel, és év végére a klinika korábbi kapacitását bővítve mintegy 140 ágyon kezelik majd a geriátriai betegeket.

Az első ütemben valósul meg továbbá az Ortopédiai Klinika ambulanciáinak költözése, szeptemberben az Üllői út helyett már a Merényi Gusztáv telephely 30-as számú épületének 1. emeletén várják az ambuláns rendelésre érkezőket a Gyáli út 17–19. szám alatt. 

A következő ütemben a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete költözik át októberben a Szent Rókus Klinikai Tömbbe. A költözések érintik az otthonlélegeztetési részleg és a transzplantációs gondozás munkáját is. A tervek szerint ezek a Baross utcai épületben lesznek elhelyezve.

Rovatok