Index Vakbarát Hírportál

Marad a pokoli hőség, de nem ez az egyetlen rossz hír

2023. augusztus 24., csütörtök 07:07

Nem enyhül az elképesztő hőség, a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25, 26, a déli tájakon és városi környezetben pedig 27, 28 Celsius-fok körül alakul. Négy vármegyére ennek ellenére citromsárga riasztás van érvényben a várható heves zivatarok miatt.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, legfeljebb északkeleten és a Dunántúlon alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar délnyugaton – írja az Időkép. Általában gyenge, mérsékelt lesz az északkeleti, keleti szél.

A csúcsértékek 29–35 fok között alakulnak.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint négy vármegyében zivatar alakulhat ki, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki: 

Négy vármegyében továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben, mert a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot is meghaladhatja:

A napi középhőmérséklet egyébként az ország nagy részén 25, 26, a déli tájakon és városi környezetben 27, 28 fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására északkeleten mérséklődik a meleg, 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet. 

Megszűnik a fronthatás

Csütörtökre megszűnik a fronthatás, újabb nem érkezik. A szervezetünket leginkább a hőség terheli meg. A kánikula vérnyomás-ingadozást, keringési problémákat, migrént okozhat.

Továbbra is általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság, a meleg éjszakák miatt pedig az alvászavarok és az álmatlanság.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint a forró időben ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Rovatok