Index Vakbarát Hírportál

A vörös kód miatt vizet osztanak a pályaudvarokon

2023. augusztus 25., péntek 10:01

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt augusztus 25-től naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon a MÁV-START ásványvizet biztosít az utasainak. A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet.

A MÁV–Volán-csoport azt javasolja, hogy a vízosztás ellenére mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljon útnak.

Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, veszprémi, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja – addig, amíg a hőségriasztás ezt szükségessé teszi, illetve hétvégén ameddig a készlet lehetővé teszi.

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet: Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, vidéken pedig Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

Pokoli hőség 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását is figyelembe véve az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította és harmadfokúra emelte a hőségriasztást az ország egész területére.

 A tartós kánikula még a felnőtt, egészséges szervezetnek is megterhelő, bárkinél felléphetnek kellemetlen tünetek, de

KÜLÖNÖSEN VESZÉLYEZTETETTEK AZ IDŐSEK, A GYEREKEK, A VÁRANDÓSOK ÉS A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGGEL ÉLŐK.

Felhívták a figyelmet, hogy ilyen hőségben a szervezetnek sokkal több vízre van szüksége, ezért azt kérik a lakosságtól, fogyasszanak több folyadékot, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, továbbá aki vízparton van, hűtse le magát, mielőtt vízbe menne, felhevült testtel semmiképp se ugorjon senki vízbe.

Rovatok