Index Vakbarát Hírportál

Marad a rekkenő hőség, a nyár utolsó hétvégéje még durvább lesz

2023. augusztus 25., péntek 05:55

Pénteken is napos időre van kilátás, zápor, zivatar csak késő délután, este sodródhat be északnyugatra. A nappali maximumok 31 és 36 fok között alakulhatnak.

Pénteken kevés felhő, sok napsütés várható. Egy-egy zápor, zivatar késő délután, este sodródhat be északnyugatra, de az ország túlnyomó részén száraz időre készülhetünk. A délies szél a Dunántúlon és északon megélénkülhet – írja az Időkép.

Hajnalban 15–22 fokot mérhetünk, napközben pedig 31–36 fokig melegszik a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt három vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Mint írták, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint Nógrád vármegyében.

Magas középhőmérséklet miatt tizenkét vármegyében van érvényben másodfokú, narancssárga figyelmeztetés. Köztük

A napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat. A magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, valamint Hajdú-Bihar vármegyében.

Az előrejelzések szerint a nyár utolsó hétvégéjén 31 és 38 fok között alakulhatnak a nappali maximumok.

Nem lesz fronthatás

Pénteken fronthatás nem várható, a fokozódó hőség fogja megterhelni szervezetünket. Az extrém meleg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel élők, valamint az idősek szervezetét különösen megterheli.

Gyakoriak lehetnek náluk a keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét. A fáradékonyság, tompaság, dekoncentráltság továbbra is sokaknál jelentkezhet. Fokozódhatnak a migrénes panaszok, a trópusi éjszakák pedig alvászavarokat, álmatlanságot okozhatnak.

Ha tehetjük, a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, könnyen napszúrást, hőgutát kaphatunk a tűző napon. Délelőtt tíz és délután négy óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére!

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását is figyelembe véve az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbítja és harmadfokúra emeli a hőségriasztást az ország egész területére.

Közös közleményükben figyelmeztetnek, hogy a tartós kánikula még a felnőtt, egészséges szervezetnek is megterhelő, bárkinél felléphetnek kellemetlen tüneteket, de

KÜLÖNÖSEN VESZÉLYEZTETETTEK AZ IDŐSEK, A GYEREKEK, A VÁRANDÓSOK ÉS A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGGEL ÉLŐK.

Felhívták a figyelmet, hogy ilyen hőségben a szervezetnek sokkal több vízre van szüksége, ezért azt kérik a lakosságtól, fogyasszanak több folyadékot, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, továbbá aki vízparton van, hűtse le magát, mielőtt a vízbe menne, felhevült testtel semmiképp se ugorjon senki vízbe.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok