Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: Elkészült az új vízvezeték Solymáron

2023. augusztus 25., péntek 12:45

Megépült a helyiek vízellátását segítő, 800 millió forintos új vízvezeték Solymáron – jelentette be Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken a Pest vármegyei településen.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón felidézte, hogy tavaly nyáron a hosszú száraz időszakok következtében bizonyos időszakban több ezer ember maradt víz nélkül Solymáron.

A problémát nem műszaki hiba okozta, a rendszer működött, hanem a megnövekedett fogyasztás 

– mondta az államtitkár. Emlékeztetett arra is, hogy a helyzetet három intézkedéssel orvosolták: azt kérték, hogy a lakosság csak a legszükségesebbekre használja a vizet; a Magyar Honvédség katonái „tengelyen szállították” a vizet a tartályokba; a vízszolgáltató pedig vízkormányzást hajtott végre.

A három intézkedéssel tavaly orvosolni tudták a problémát. A középtávú megoldás azonban egy új vezeték megépítése volt, hogy nagyobb mennyiségű vizet tudjanak Solymárra hozni, amennyiben a helyzet megkívánja. Az új vezetéken keresztül nagyságrendileg annyi vizet tudnak Solymárra hozni, amennyit tavaly a katonák autókkal szállítottak a tartályokba 

– mondta, hozzátéve, hogy nagy lépést tettek Solymáron a vízbiztonság felé, de nem kizárható még a vezeték megépülte után sem az, hogy nagy szárazság esetén ne kérjék a lakosságtól a fogyasztás korlátozását.

A vezeték egy intézkedést, a katonai vízhordást kivált, de nagy szárazság esetén előfordulhat az, hogy a lakók együttműködését kérjük majd a jövőben is

– mondta az államtitkár, aki a „baloldali károgóknak” azt üzente, tavaly megoldották a krízist, azóta megépítették a vezetéket, és ha a helyzet azt kívánja, hogy ezen a vezetéken pluszvíz jöjjön, akkor ez a pluszvízmennyiség meg fog érkezni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy képviselőként feladata az ellátásbiztonság növelése és a rezsicsökkentés megvédése. Úgy véli, a vezeték középtávú megoldás, nagy lépés a vízbiztonság felé, de a hosszú távú, tartós megoldást az agglomerációs vízinfrastruktúra átfogó fejlesztése jelenti, ami sokmilliárdos projekt. 

Rovatok