Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus döntés a fővárosban, megszüntetik a segélyhívó oszlopokat

2023. augusztus 25., péntek 05:55

Megszüntetik Budapesten a narancsszínű segélyhívó oszlopokat. A Fővárosi Önkormányzat szerint nem találkozott a lakossági igényekkel a szolgáltatás, 2022-ben csupán 48 segélykérés érkezett az oszlopokról.

A fővárosban található narancssárga segélyhívó oszlopok mostanra fekete zsákkal vannak becsomagolva, ugyanis megszüntetik őket.

A Népszava megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat azt közölte, hogy nem találkozott a lakossági igényekkel a szolgáltatás.

Jelen társadalmi körülmények között nem találkozott a lakossági igényekkel az a 132 darab segélyhívó oszlop, amelyet 2015–16-ban állítottak fel a főváros forgalmas csomópontjaiban, ezért ezeket leszerelik

– mondták.

Az oszlopokról a 112-es segélyhívó számot lehetett hívni, ugyanakkor Tarlós István volt főpolgármester az első oszlop átadásakor azt nyilatkozta, hogy panorámaképek készítésére és wifi szórására is alkalmasak lesznek majd.

A főváros szerint az oszlopok tervezése és felállítása 2015-ben 316 millió forintba került, üzemeltetésük pedig másfél millió forintba havonta.

A Népszava a Főpolgármesteri Hivatalt is megkereste, akik közölték, hogy 2022-ben csupán 48 segélykérés érkezett az oszlopokról, emiatt úgy döntöttek, megszüntetik ezt a szolgáltatást.

Tarlós Istvánt is megkereste az újság, hogy egyetért-e az oszlopok megszüntetésével, valamint érez-e felelősséget a kidobott több száz millió forint miatt, ám a kérdésekre nem reagált.

Rovatok