Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: itt a tanév rendje

2023. augusztus 25., péntek 06:45

Már csak pár nap és kezdődik az új tanév. A Magyar Közlönyben jelent meg az a Csák János által jegyzett új rendelet, amely tartalmazza a tanév rendjét a szakképzésben, és az összes fontos részletet, amit érdemes szülőknek, diákoknak és tanároknak egyaránt megjegyezni.

A Magyar Közlöny szerint a 2023/2024-es tanév: 

A Csák János kulturális és innovációs miniszter által jegyzet rendelet szerint összesen 179  tanítási nap lesz a következő tanévben. A szakirányú oktatás utolsó évfolyamát teljesített tanulók számára az utolsó évfolyam elvégzését igazoló bizonyítvány kiállításának napja 2024. május 6.

A korábbi vizsgarendszer szerinti érettségi vizsgát választók számára a képzés ágazatának megfelelő ágazati, ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgy vizsgájára való felkészítés 2024. május 3-áig (péntek) tart. A rendelet szerint a tantárgyak év végi osztályzatát a tanuló törzslapjába 2024. május 3-áig be kell jegyezni.

A tanítási év első féléve 2024. január 19-éig tart. A tanuló félévi értesítőjét 2024. január 26-áig kell közölni.

A tanítási évben – a tanítási napokon felül – az oktatói testület a tanév helyi rendjében meghatározott pedagógiai célra hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról – az oktatói testület véleményének kikérésével – a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel.

A tanítási szünetek a következőképpen alakulnak: 

A rendelet értelmében az adott intézmény igazgatója más időpontban is elrendelhet szünetet, valamint a szünet kezdő és befejező napját módosíthatja, ha heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti.

A szakmai vizsgaidőszak első napja:

Csák miniszter rendelete 2023. szeptember 1-jén lép hatályba, augusztus 31-én pedig hatályát veszti.

Rovatok