Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarország most gazdagabb, erősebb és biztonságosabb, mint 13 éve

2023. augusztus 25., péntek 17:32

Orbán Viktor ezúttal a tihanyi politikai fesztiválon, a Tranziton fejtette ki gondolatait. A kormányfőt a megafonos Bohár Dániel kérdezte. A miniszterelnök az Európai Unióról, a hatalomról, a politikáról, valamint Magyarország jelenéről és jövőjéről is beszélt.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy a kétharmad, mint a cövek, egyfolytában áll, és még a végét sem látni. Nagy viták vannak arról, hogy a kétharmad a magyar nemzet egységének garanciája-e. A miniszterelnök úgy látja, ezek a viták átmetszik a jobb- és a baloldal hagyományos választóvonalait. Ez a vita arról szól, természetellenes dolog-e egy demokráciában, ha egy politikai párt hosszú időn keresztül folyamatosan hatalmon van, vagy ennek semmi köze a demokrácia minőségéhez.

Ez létező vita, jelentek is meg könyvek, amelyek azt mutatták ki, és osztom ezt az álláspontot, hogy a magyar földrajzból, történelemből, méretből fakadóan állandó jelenség, hogy előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy nemzeti kormányzópárt.

A kiegyezés utáni világban is volt ilyen, az első világháború előtt ez megismétlődött Tisza Istvánnal, a két világháború között Bethlennel, és szerinte ez történt volna a második világháború után is, amikor a kisgazdák megnyerték a választást, de a Szovjetunió és a kommunisták felszámolták a demokráciát. Orbán Viktor lát rokonságot az akkori törvényszerűségek és a mostaniak között, nagy erőkkel kell megküzdenie Magyarországnak, az emberek ilyenkor ösztönösen az egység irányába rendeződnek össze, keresik azt a pártot, amely a nemzeti érdekek mentén szervezi magát.

Amatőr az ellenzék?

Orbán Viktor szerint az ellenzéki oldalon az a jelenség van, mint a futballban: az amatőröket a profiktól világos vonal választja el. Vannak amatőrök, gyerekek, bedobnak közéjük egy labdát, mindenki odafut, és összevissza rugdossák egymást is. Vannak viszont a profik, akik oda mozognak, ahol majd a labda lesz.

Ha a mostani kormányzópárt és ellenzék közötti különbséget akarom megfogalmazni, akkor ez a különbség. Távlatkülönbség van. Ők lecsapnak az ügyre, mint egy kacsa, csinálnak egy balhét. A kormányzópártnál van rövid, közép- és hosszú távlat, taktika, stratégia. Ahogy egy hadrendet meg kell tervezni, a politika is egy csapatsport.

A kormányfő megjegyezte azt is, minden csapatnak vannak finanszírozói, a baloldal nagykutyákat képvisel, „Soros Gyuri bácsi nem szalad össze a Facebookkal”, megvannak azok a pénzügyi csoportok, akiknek világos szándékaik vannak, Magyarországon ezt a baloldalon találják meg. A politikáról úgy gondolkoznak, hogy hogyan tud Magyarország részévé válni a világdivatnak, „mi azt mondjuk, hogy itt egy közösség, vannak érdekek, adottságok, célok, és ehhez képest hogyan szervezzük meg a politikát”.

A Fideszt nem találják meg a nemzetközi erők, mert épp ők az ellenségeik, ezért a baloldalhoz fordulnak, de ez nem magyar jelenség, máshol is létezik, az árulás vagy a nemzeti önfeladás nem magyar sajátosság, „négyszer jól kupán parittyáztuk őket”. Orbán Viktor úgy látja, a választáson többszörös média- és pénzügyi erőfölény volt a másik oldalon.

A miniszterelnök a moderátor kérdésére kitért arra is, ha valaki rájön arra, hogy magyar, ebből kötelességek adódnak, de lehet ezt humorosan, szellemesen, könnyedén is, „sokféle módon lehet magyarnak lenni”, a kérdés az, hogy tudják-e, ez egy küldetés.

Valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése. Van egy kultúra, aminek az alapja egy olyan nyelv, amit azokon kívül, akik magyarnak születtek, mások nem értenek, tőlük el is tűnhet. Egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, a magyar kultúra, a magyar államiság története, ha mi fenntartjuk.

„Nem fenntartódik, egy angolszász gondolhatja, hogy fenntartódik, nincs ilyen küldetése, egy németnek sincs. De a magyarral nem ez a helyzet, ezt fenn kell tartani” – vélekedett Orbán Viktor. A kormányfő szerint minél inkább olyan emberek nőnek fel Magyarországon, akik szerint jó magyarnak lenni, és kötelesség adódik belőle, jó szolgálni a hazát, akkor sokan lesznek, és „tovább áll a cövek”.

„A választóvonal valójában az ember megértésénél van”

Orbán Viktor beszélt arról is, az a fontos, hogy olyan helyre menjenek a gyerekek, ahol sok okos ember között lehetnek, de az, hogy ebből milyen diploma lesz, az másodlagos dolog. A lényeg megragadni a lehetőséget: sok okos ember között lenni, „megértettem, hogy az egyetemnek az a lényege, hogy folyamatosan okos emberek között kell lenni”.

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolguk, mert első pillantásra ez két, egymástól nagyon távol eső világ, „aztán meglepődsz, amikor azt látod, hogy a kommunista rendszer összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lesz”.

A választóvonal valójában az ember megértésénél van, ebben van hasonlóság köztük. A liberálisok és a velük lévő baloldal határozottan azt mondja, hogy az életben egyetlen fontos dolog van: ez te magad vagy. Ennek van egy nagy politikai tábora a nyugati világban. A másik felfogása az embernek, mint lénynek, ez a konzervatív oldal, amely azt mondja, azért vannak a világon, hogy boldogok legyenek, de vannak fontosabb dolgok, mint saját magunk, ilyen a családunk, a hazánk és Isten. Ezek léteztek előttünk is, és ha ezek fontosabbak, mint én, akkor arra választ kell találni, hogy a nálad fontosabb dolgot hogyan akarod szolgálni. Ebből egészen más politika jön.

Orbán Viktor antropológiai természetű választóvonalat lát itt, nem ideológiait.

A kormányfő kifejtette, az általa leírt kettéválasztott térkép egyik és másik oldalán is sokszínű világok vannak, de az emberi lét kérdésére és a politikai kérdésekre adott válaszok konvergálnak a bal- és jobboldalon, ezért még mindig nem időszerűtlen ilyen szembenállásról beszélni.

Orbán Viktor szerint ha olvasnak történeti munkákat, azt tapasztalják, hogy a legizgalmasabb viták úgy festettek korábban, hogy liberálisok kontra konzervatívok. Ezek a táborok elkezdtek egymáshoz közeledni, és a fasizmus, valamint a kommunizmus megjelenésével szövetséget kötöttek. A liberálisok 1990 után rájöttek arra, hogy mindjárt vége van, a viták újra a liberálisok és a konzervatívok között lesznek, ezért gyorsan berendezkedtek, elfoglalták az intézményeket, megadták a nyelvi kereteket, például akkor találták ki, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális. A konzervatívok közben örömködtek, hogy vége van a kommunizmusnak, és mire észbe kaptak, a másik oldal már régen megszervezte magát, azóta is van egy jó tízéves hátrányuk.

A politikai témák vonzó megfogalmazásában, a nyelvi keretek kialakításában még mindig messze előttünk járnak. Ehhez nagy háttér kell, rengeteg ember, aki gondolkodik, ír, egyetemek és alapítványok. Méretre és minőségre is hátrányunk van nemzetközileg, Magyarországra ezt nem mondanám.

Orbán Viktor szerint ha valaki ránéz a nemzetközi politikára, azt látja, az angolszászok a legkifejlettebb példányai annak a megközelítésnek, amiben nem érik be azzal, hogy megfogalmazzák, mi az érdekük. Az angolszász érvelés lényege, hogy nekik morálisan igazuk van. Ma is az látható, hogy morálisan megalapozzák, az ő álláspontjuk a helyes, ezzel az észszerű beszélgetés nagyjából véget is ért, „nem csak nincs igazad, rosszul kalkuláltál, nem, te rossz ember vagy, ez a nemzetközi diskurzus logikája ma”.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a 68-asok kiadták a jelszót: menetelés az intézményekbe, és elfoglalták az intézményeket. Ebben a NATO-t is ludasnak tartja, a második világháború után volt néhány nyugati ország, ahol komoly veszély volt a kommunista hatalomra kerülés. A hadsereg és a kormányzás a NATO-barát konzervatívoknál maradt, a szellemi élet ment a baloldalhoz, a konzervatívok nem tudták, hogy ennek később óriási következményei lesznek.

Orbán Viktor kezébe került egy echte baloldali Biblia a hatalomról, ebben Gramsci azt írja,

ha az ellenfeled kezében van a politikai hatalom, és nem tudod onnan kivenni, akkor ne azt célozd meg, hogy rángatod a kezéből a jogart, hanem azt a kontextust változtasd meg, amiben a hatalom gyakorlása történik. Ha ezt meg lehet változtatni, ha meg tudod mondani, mi a jó és a rossz, akkor előbb-utóbb átveszed az intézményes hatalmat is. 1998 és 2002 között kormányon voltunk, de hatalmon nem. Na, ez itt a lényeg. Ezért vagyunk mi a lázadók, mert a hatalom a baloldal kezében van.

„A jobboldali európai egység ma nincs meg”

Orbán Viktor a jövő évi EP-választásokról kifejtette, sokszor fűztek hozzá hamis reményeket, „öregember nem vénember, azért nekiindulunk még”. Mindig úgy látták, van esély arra, hogy megszorongassák a birodalmat építeni akaró erőt. A problémájuk az, hogy az ellenerő, amelynek a nemzeti függetlenség mellett kellene kiállnia, az Európai Néppárt nem teljesíti a küldetését, „ellógja a melót”.

A jobboldali európai egység ma nincs meg, a Fidesznek is azért kellett kijönnie a Néppártból, mert annyira baloldali volt, kicsit túlzok, az MSZP-be is beléphettünk volna. A választáson az lesz a kérdés, hogy a jobboldali egység megszületik-e, és ha igen, akkor többségre jut-e, erre ma több esély van, mint öt éve, és sokkal több, mint tíz éve.

Orbán Viktor arra emlékeztetett: amikor a Római Birodalom megdőlt, akkor azt nem egy másik birodalom döntötte meg, hanem különböző törzsek, ezért Európában szükségszerűen nemzetek vannak, de mindig ott volt a Római Birodalom emléke is. A miniszterelnök szerint Európába történelme okán bele van építve a nemzetállamok koncepciója és a birodalmi koncepció is, ez a csata zajlik, „az összefogás fontos, de legyen nemzetállamok összefogásának rendje, ne birodalmi rend”.

Hozzátette: amíg az egyensúly fennáll a birodalmi és a nemzetállami gondolkodás között, addig jól működik a gépezet, amikor ez megbillen, akkor baj van. A baj ma abból van, hogy a britek kiléptek, és rögtön megjelent a jogállamisági eljárás, a gazdasági kormányzás, a konstrukció az egyensúlyi helyzetből a birodalmi irányba billent.

A választásnak az a tétje, hogy a harc színterét áttegyük Brüsszelbe. Ez a csatát az Európai Parlamentben, a bizottságban, a tanácsban kell megnyerni. Helyre kell állítani az egyensúlyt, mert létrejön egy Európai Egyesült Államok-szerű birodalom, amiben csak veszíthetünk.

Még tíz év kell a terveik megvalósításához

Orbán Viktor az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban újra leszögezte, hogy azonnali tűzszünetre van szükség, a mostani stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat, miközben az idő megy, mindennap emberek halnak meg, „ez olyan stratégiai, tervezési hiba az EU és az Egyesült Államok részéről, amiért óriási árat fizetünk, de az ukránok fizetik a legnagyobb árat”.

A kormányfő Magyarország helyzetéről úgy fogalmazott, mennek előre, igyekeznek nem rosszul vezetni az országot,

ez jól van összerakva. Nem hibátlan, sajnos nem is hiszem, hogy valaha hibátlan lesz, de a gép működik, jó irányba van állítva, érdemes haladni.

Azt akarják, hogy Magyarország gazdag, erős, biztonságos ország legyen, ma gazdagabb, erősebb és biztonságosabb, mint tizenhárom éve, a terv működik tehát, szeretnék is folytatni, de még tíz évre szükség lehet. A tervet folyamatosan karban kell tartani, nem lehet engedni például azt, hogy leválasszák az országot a keleti piacokról, blokádok helyett konnektivitás kell, „ezek nem esetleges szétszórt harcok, hanem egy nagy terv részeként megvívott küzdelmek”, ezekben benne van az ország, Orbán Viktor szerint ezért választják meg őket újra és újra.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nincs bizonyosság, nem lehet abban biztos, hogy egy döntés oda vezet, ahova vezetnie kell, valószínűségekkel dolgoznak. Ezért van jelentősége a politikában a kitartásnak, akkor is ki kell tartania, ha először úgy látszik, hogy nem hozza meg az eredményt, „ehhez az intellektuális művelethez kell egy látószög, kell egy választ találni arra, hogy miután sokan vannak, akik nagyobbak nálad, akkor hogyan fogod elérni a céljaid? Ha nem tudod megmondani, hogy a nemzeti közösségednek mi az a sajátos előnye, amit kamatoztathatsz, akkor elveszett ember vagy, és az országod is, akkor legfeljebb együtt bégetsz a többiekkel”. Orbán Viktor úgy gondolja, a magyaroknak van néhány olyan erősségük, amit sikerre lehet váltani. Az egyik a sajátos kultúra.

A politika a hatalomról szól. Hogy mi a hatalom, arról írtak egy könyvtárnyi irodalmat, és különböző politikusok különböző módon közelítenek ehhez a kérdéshez. Nekem is van saját értelmezésem. A hatalom az a közös cselekvés képessége. A politika dolga, hogy képes legyen arra, elmagyarázva a helyzetet, hogy közös cselekvés jöjjön össze. Mindenki szabadon éli az életét, de az ország egy irányba mozog

– zárta gondolatait a miniszterelnök.

Csütörtökön, a Balaton partján, Tihanyban kezdődött a politikai évadnyitó Tranzit Fesztivál. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vitájáról itt számoltunk be

(Borítókép: Orbán Viktor (b) felkészül a pódiumbeszélgetésére a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. A kormányfő mellett Bohár Dániel (k) és Gyürk András (j) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok