Index Vakbarát Hírportál

Böjte Csaba olyan helyről is kapott támogatást az ellene zajló támadásokkor, ahonnan nem is várta

2023. augusztus 26., szombat 15:48

A ferences szerzetes a napokban kapta meg a Magyar Becsületrendet. Az elmúlt hónapokban Böjte Csaba és az alapítványa ellen komoly lejárató kampány indult, ami mára teljesen elhalt. A gyerekotthont vezető szerzetes szerint a becsületrend az egész magyarságé.

„Ez a díj nem az enyém, hanem az egész népemé. Ha nem lenne a mi népünk becsületes és nagylelkű, én egyedül nem tudtam volna ezeket a gyerekeket felnevelni, ruházni, iskoláztatni, etetni minden áldott nap” – nyilatkozta a Mandinernek a Magyar Becsületrenddel kitüntetett Böjte Csaba.

A ferences szerzetes úgy érzi, „a harminc év összefogásának szól ez a díj”. Hozzátette:

azoknak, akik náluk nevelkedtek, mára már összesen ezer gyermekük született, akiket Böjte unokáknak nevez.

Mint mondta, „unokái” közül csak ketten, egy testvérpár nevelkedik náluk, a többiek mind a szüleikkel élnek, akik tisztességes, adófizető állampolgárok lettek, dolgoznak, és helytállnak az életben.

Sorra kérnek bocsánatot az egykori rágalmazók

Az elmúlt hónapokban lejárató kampány indult a ferences szerzetes, valamint az általa vezetett alapítvány ellen. A Mandiner írása szerint mostanra egymás után visszakoznak a lejárató cikkek szereplői, és nyilvános bejegyzésekben kérik a szerzetes bocsánatát.

A portál szerint abban a Facebook-csoportban, ahol a kampány szerveződött, a csoport tagjai egymás után vallják be, hogy külső nyomásra állítottak hazugságokat Böjtéről és az alapítványról.

A Mandiner szerint a lejárató kampányt egy jogerősen elítélt erdélyi újságíró, Kulcsár Árpád generálta, aki korábban a Transindex főszerkesztője volt, de lemondani kényszerült, mert szexuális abúzussal vádolt meg egy erdélyi magyar színészt.

Mint később kiderült: hamisan. A portál szerint a megrágalmazott kolozsvári színész később jogerősen nyert pert Kulcsár ellen, akiről a román bíróság kimondta: becsületsértést és rágalmazást követett el.

A szerzetes és az arany próbája

A portál szerint a Böjte Csaba ellen folytatott rágalomhadjárat felépítése kísértetiesen hasonlít a hat évvel ezelőtti akcióhoz: a megvádolt Böjtét nem, csak azokat hallgatta meg, akik ellene emeltek szót, ám mostanra ők mind visszakoztak, és bocsánatot kértek.

„Az aranyat tűzben próbálják” – nyilatkozta a hírportálnak Böjte Csaba, aki azt mondta, hogy könnyekig meghatotta az a kiállás, azok a levelek, amelyeket az egykor náluk nevelkedő gyerekektől kapott az elmúlt hónapokban, akik mind támogatták, lelkesítették, vigasztalták.

Még azok is, akik annak idején igencsak rosszcsont gyerekek voltak, most levelet írtak nekem, és támogattak

– számolt be a történtekről a ferences szerzetes.

Rovatok