Index Vakbarát Hírportál

Változik az útdíjrendszer, bővül a díjköteles hálózat

2023. augusztus 26., szombat 14:24

Egy új rendelet értelmében bővül a díjköteles hálózat, az autóbuszok viszont kikerülnek az e-matricás rendszerből. A rendelet szerint a teherautóknak külsőköltség-díjat kell fizetni, a rendszerbe pedig egy új jármű-kategória is bekerült.

Új törvénytervezetet töltött fel honlapjára az Építési és Közlekedési Minisztérium – szúrta ki a hvg.hu. Mint írták, a rendeletet társadalmi egyeztetésre bocsátják szeptember 1-ig. A portál számításai szerint az új rendszerrel a kormány évente 150,7 milliárd forint pluszbevételt szerez.

A díjrendelet egyik legfontosabb módosítása, hogy

AZ AUTÓBUSZOKRA A JÖVŐBEN NEM KELL E-MATRICÁT VENNI.

A másik jelentős változás, hogy bővül a díjköteles útszakaszok listája. Eszerint az eddigiek mellett díjkötelessé válik:

  

Változások a 3,5 tonna feletti teherautóknál

Az új rendelettel életbe lép a teherautókra vonatkozó külsőköltség-díj, amelyet a levegő- és a zajszennyezés, valamint a szén-dioxid-kibocsátás miatt kell majd fizetni. A külső költséget az alapján határozzák meg, hogy az adott jármű milyen környezetvédelmi besorolású, és hány tengelyes, valamint hogy települések közötti vagy külvárosi úton halad-e.

A hvg.hu kiemeli, a díj összegét eurócentben határozzák meg, a rendeletben szereplő táblázatban nettó összegben, a 27 százalékos áfa nélkül mutatják az árakat.

Hozzátették, az útdíj a gyorsforgalmi utakon némileg csökken, a főutakon viszont nő.

Amennyiben a törvényt nem módosítják, akkor a változások 2024. január 1-jétől, a buszokra vonatkozóan pedig februártól lépnek életbe.

Rovatok