Index Vakbarát Hírportál

Ópusztaszeren speciális gyermekotthont hoztak létre

2023. augusztus 27., vasárnap 11:31

Korábban Csongrád-Csanád vármegyében nem volt ilyen intézmény, a speciális ellátást igénylő gyermekeket integráltan lakásotthonokban helyezték el.

Uniós támogatással húsz leány elhelyezésére alkalmas, speciális ellátást nyújtó, korszerű gyermekotthon épült Ópusztaszeren – közölte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád-Csanád vármegyei kirendeltsége közleményben.

Tájékoztatásuk szerint Csongrád-Csanád vármegyében korábban egyetlen fenntartó sem működtetett speciális gyermekotthoni ellátást, ezért az ezt igénylő gyermekeket hagyományos ellátást biztosító gyermek- és lakásotthonokban, integráltan helyezték el, a beruházással ezt a hiányosságot kívánták pótolni.

A 469 négyzetméteres Kincses Szeglet Otthon egy több mint 5 ezer négyzetméteres telken épült föl. A földszintes épületben a  lakóegységeket, adminisztratív és kiegészítő helyiségeket tartalmazó szárnyak fogják közre a közösségi teret és a hozzá kapcsolódó teraszokat. Az épület energiaigényét részben napelemek fedezik.

Olyan leánygyermekeket helyeztek el a gyermekotthonban, akik különös törődést igényelnek, magatartási, illetve beilleszkedési zavarokkal is küzdenek, emellett esetenként tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek. A gyermekotthonban az ellátás az életkornak és az állapotnak megfelelő, strukturált napirend szerint történik, amelyet a projekt részeként beszerzett gépjármű is segít. A gyermekek már korábban beköltözhettek az intézménybe.

A projekt része volt a munkatársak közelmúltban lezárult képzése is, amely a speciális gyermekotthon működtetéséhez szükséges elméleti tudás és gyakorlati készség elsajátítását is lehetővé tette. A beruházás teljes költsége 261 millió forint volt, ebből 156 millió forintot fedezett uniós támogatás  – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. 

Rovatok