Index Vakbarát Hírportál

Az ország egyik részére megérkeznek a zivatarok, több vármegyére viszont piros riasztást adtak ki a forróság miatt

2023. augusztus 27., vasárnap 06:08

Vasárnap hőség és sok napsütés várható. Többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton erős déli-délnyugati széllökésekre lehet számítani. A nappali csúcshőmérséklet 33–38 fok között alakulhat.

Vasárnap is a napsütésé lesz a főszerep, inkább csak délután, a Dunántúl fölé sodródhatnak fátyolfelhők. A déli-délnyugati szél többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton néhol erős lesz – írja az Időkép.

Hajnalban 17–23 fokig hűl a levegő. Délután 33–38 fok közötti forróság várható, délen, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyére, míg másodfokú, narancssárga figyelmeztetés tizenkét vármegyében van érvényben. A napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat

Harmadfokú, piros figyelmeztetést öt vármegyére adtak ki: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar vármegyében, a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Nem lesz front felettünk

Vasárnap továbbra is országos kánikulában lesz részünk, front nem érkezik. A nagy meleg az idősek, szívbetegek, magas vérnyomással élők esetében keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet idézhet elő.

Migrénes fejfájás is gyakran előfordulhat. A meleg, sok helyen 20 fok felett alakuló éjszakai hőmérséklet miatt sokaknál alakulhat ki kialvatlanság, így napközben is fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

Ha tehetjük, a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, könnyen napszúrást, hőgutát kaphatunk a tűző napon. Délelőtt tíz és délután négy óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok