Index Vakbarát Hírportál

Elromlott az összes lift az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben

2023. augusztus 27., vasárnap 05:59

Napok óta nem működnek a liftek az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, emiatt a súlyos mozgásszervi betegeknek több emeletet kell lépcsőzniük – akár naponta többször is. Volt olyan beteg, aki emiatt be se feküdt a kórházba.

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben arra hívták fel a betegek a figyelmet, hogy nem működnek a liftek. Az RTL Híradó rejtett kamerás felvételt készített az intézményben, ahol az egyik beteggel a lépcsőházban találkoztak.

Egy idős, bottal járó asszony, aki az ötödik emeleten fekszik, és onnan kell – elmondása szerint – naponta egyszer vagy kétszer lépcsőn lejutnia a földszintre, csaknem egy hete van bent a kórházban, és a liftek azóta biztosan nem működnek.

A hatemeletes épületben mindössze három lift van, és a csatorna beszámolója szerint az egyikre azt írták ki, hogy „a lift nem üzemel”, míg egy másikon „a felvonó üzemen kívül” felirat szerepel. A harmadikra pedig azt írták, hogy „a felvonó javítás alatt” van.

Az egyik ott dolgozó szerint kettő lift már hónapok óta nem működik, a harmadik pedig egy hete. Elmondása szerint azonban nekik sem mondanak semmit a problémával kapcsolatban.

Egy 80 éves nő a csatornának arról beszélt, hogy azért nem feküdt be a kórházba, mert rosszak a liftek, és gyalogosan csak nagyon nehezen jutott fel a legfelső emeletre.

A lejutás viszont sírva-ríva ment, mert ilyen fájós térddel ezt a sok lépcsőt megtenni embertelen

– fogalmazott a beteg.

Egy másik beteg arról számolt be, hogy „lehetetlen az ötödik vagy a hatodik emeletről lejutni a földszintre gyalogosan egy mozgássérült embernek”.

Az RTL megkeresésére az ORFI azt írta, hogy a liftek üzemképességének helyreállításáig több intézkedéssel akarnak segíteni a betegeknek, azt azonban nem árulták el, hogy ez pontosan mit jelent. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az ügyben illetékes Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság felettes szervéhez, a Pénzügyminisztériumhoz irányította őket, a tárca azonban nem válaszolt a megkeresésükre. 

Rovatok