Index Vakbarát Hírportál

Intim munkára kényszerített nőket egy bűnbandaként működő Heves megyei család

2023. augusztus 28., hétfő 11:41

Emberkereskedelem és kényszermunka miatt indult büntetőeljárás egy Heves vármegyei család ellen, mivel a gyanú szerint 2016 óta magyar nőket visznek Németországba, ahol prostitúcióra kényszerítik őket. A miskolci nyomozók 2021-ben indítottak nyomozást – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) hétfőn a police.hu-n.

A gyanú szerint a jelenleg 57 éves L. János lőrinci lakos volt a családi bűnbanda vezetője. Két ikerfia, a 31 éves ifj. L. János és L. Konrád feleltek azért, hogy a nőket kijuttassák Németországban lévő magániskolákba, melyek a szexuális szolgáltatások helyszínéül szolgáltak. A lányok kiszervezése a kuncsaftokhoz K. Alexandra feladata volt. A nő 2016-ban, 19 évesen maga is végzett prostitúciós tevékenységet, miközben többi kolléganőjét internetes erotikus oldalakon hirdette, majd a jelentkezőkkel leegyeztette a részleteket. A csapathoz egy idő után csatlakozott a jelenleg 33 éves F. Richárd, aki barátnője futtatásában vett részt.

A kiszolgáltatott nők naponta 10-12 kuncsaftnak nyújtottak szexuális szolgáltatást, amiért általában alkalmanként 100-150 euró közötti összeget kaptak.

A bevételüket a nap végén át kellett adniuk K. Alexandrának, aki azt L. Jánosnak adta tovább. A futtatók Löwensteinben biztosítottak egy apartmant a nőknek, akiket egész nap felügyelet alatt tartottak. Mindössze a napi megélhetésükre adtak nekik pénzt – ismertette a rendőrség.

Amikor az egyik fiatal nő teherbe esett, különböző praktikákat javasolva próbálták rávenni arra, hogy a terhességét megszakítsa. Az abortuszt ugyanis drágának találták.

A vezető megszökött, de aztán ő is meglett

A tájékoztatás szerint az elkövetői kör azonosítását követően a KR NNI miskolci nyomozói felvették a kapcsolatot a heilbronni rendőrkapitánysággal. Úgy sejtették, hogy az elkövetők közül többen Németországban tartózkodtak. A magyar és a német rendőrök augusztus 16-ára szerveztek közös akciót.

Magyarországon három személyt fogtak el: K. Alexandrát Kenderesen, ifj. L. Jánost Kerekharasztiban és F. Richárdot Verpeléten. Wiernsheimben a heilbronni nyomozók fogták el L. Konrádot, míg édesapjának, L. Jánosnak sikerült megszöknie a hatóságok elől. Ellene elfogatóparancsot adott ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. Augusztus 25-én aztán sikerült beazonosítani a férfi budapesti tartózkodási helyét, ahol elfogták.

A Magyarországon elfogott elkövetőket a nyomozók emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, a Németországban elfogott férfi meghallgatása is megtörtént. Jelenleg mindannyian szabadlábon védekeznek.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok