Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a pótfelvételi ponthatárai

2023. augusztus 28., hétfő 17:25

A pótfelvételi ponthatárait augusztus 28. délután hozták nyilvánosságra, amiről a felvi.hu oldalán lehet tájékozódni, illetve sms-ben értesítették azokat, akik ehhez megadták az elérhetőségüket. Idén a szeptemberi képzésekre több diáknak volt lehetősége bekerülni, ugyanis a korábbiakat jóval meghaladó keretlétszámban hirdettek pótfelvételit a felsőoktatási intézmények.

Mint ismert, pótfelvételire csak azok adhatták le a jelentkezésüket, akik az általános felvételi eljárás során a listájukon szereplő szakok közül egyikre sem nyertek felvételt, vagy be sem adták jelentkezésüket.

A pályázatokat a felvi.hu oldalán, az E-felvételi rendszeren keresztül ügyfélkapus érvényesítéssel lehetett benyújtani, egy intézmény egyetlen képzésére, ugyan államilag térített és önköltséges formáját is meg lehetett jelölni.

Korábban az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy csak annak a pályázata érvényes, aki a pótfelvételinél az adott szaknál előírt minden szükséges dokumentumot az augusztus 6-i határidőre feltöltötte a rendszerbe. Ahova gyakorlati vagy pályaalkalmassági vizsgát is előírtak, azt az egyetem által meghirdetett módon és időpontban kellett teljesíteni. 

Míg a tavalyi évben egy-egy intézmény átlagban 200, maximum 600 hallgatót vett fel a tanévkezdés előtti héten, addig idén már több egyetemen 1500-at, a Szegedi Tudományegyetemnél pedig 2400-at meghaladó férőhelyre nyújtottak bekerülési lehetőséget a pótfelvételizőknek. 

Ezek az idei pótfelvételi ponthatárai a topszakokon

Az Eduline összeszedte azt a tíz képzést, amire a legtöbben jelentkeztek az augusztus 6-i határidőig, a többi szak ponthatárairól a felvi.hu oldalon lehet tájékozódni. Az állami ösztöndíjas képzések közül a korábbi évekhez hasonlóan idén is a legtöbben agrár, informatika, pedagógus és egészségtudományi területre kerültek be. 

Gazdálkodási és menedzsment 

Kereskedelem és marketing

Pszichológia

Ápolás és betegellátás

Mérnökinformatikus

Jogász

Pénzügy és számvitel

Kommunikáció és médiatudomány

Nemzetközi gazdálkodás

Programtervező informatikus

Közel kétszer többen nyertek felvételt

A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs a Facebook-oldalán jelentette be, hogy idén 106 691-en nyertek felvételt „a megújult, versenyképes, vonzó magyar felsőoktatásba”.

A hagyományos felvételi eljárás keretében július 26-án 28 százalékkal többen kerültek be a felsőoktatásba, mint tavaly, akkor a 126 ezer felvételiző közül 95 ezren nyertek felvételt. A pótfelvételi eljárás keretében az államtitkár szavai szerint idén majdnem kétszer annyian kerültek be egyetemre vagy főiskolára: míg számuk tavaly 6,4 ezer volt, idén már meghaladja a 11,6 ezret, miközben a pontszámok középértéke 6 ponttal emelkedett 2023-ban. 

Hankó Balázs hangsúlyozta: Európában egyedülálló, hogy idén szeptembertől tízből közel nyolc diák állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait.

Örömteli az is, hogy kiemelkedően sokan jelentkeztek pedagógusképzésre, illetve a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területekre is

– idézte az MTI. Az államtitkár aláhúzta, ezzel az elmúlt tíz év legsikeresebb felvételije zárult le. 

Ami a pótfelvételi ponthatárait illeti

Azoknál a szakoknál, amelyeket a hagyományos felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételin sem lehetett alacsonyabb ponthatárokat meghúzni. A többi képzés esetében is meg kellett haladnia a minimumponthatárt, amely idén alap- és mesterszakon 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterszakon pedig 50 pont volt. 

A legnagyobb egyetemek mind hirdetnek pótfelvételit – a Budapesti Corvinus Egyetem kivételével –, köztük 35 intézménybe állami ösztöndíjas képzésre is be lehet nyújtani a jelentkezést agrár, hitéleti, műszaki, orvosi egészségügyi területre, főként ápolóképzésre, és rengeteg tanári, valamint természettudományi szakra. Önköltséges formában 47 egyetem 15 szakterületére lehet bekerülni, köztük a legnépszerűbb jogász- és közgazdászképzésekre, de van, ahol a szintén közkedvelt kommunikáció szakot is meghirdették.

Több egyetem is rekordot döntött 

A Széchenyi István Egyetem közlése szerint a pótfelvételi eljárás keretében a tavalyihoz képest kétszer annyian jelentkeztek, de kétszer több hallgató is jutott be idén a meghirdetett 68 szak alap-, osztatlan- vagy mesterképzésére, illetve 6 felsőoktatási szakképzésre. „Míg 2022-ben 418-an, addig most 797-en adták be pótjelentkezésüket az intézménybe. Közülük egy évvel korábban 280-an, az idén pedig 534-en nyertek felvételt, így a gólyák száma a júliusban felvettekkel együtt kis híján eléri az 5 ezret (tavaly ez a szám 3500 volt) – úgy, hogy közben a ponthatárok nem csökkentek” – írták honlapjukon.

A Debreceni Egyetemen 11 ezer elsős hallgató kezdi meg a 2023/2024-es tanév őszi szemeszterén tanulmányait. Az idei pótfelvételi eljárás során az 1720 jelentkező közül 1039-en nyertek felvételt, ami tíz év óta most először haladta meg az ezres hallgatói létszámot, és majdnem duplázta a tavalyi 573-at. Az intézményt megjelölők sorában a legnépszerűbb a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar volt, ahova 256 pótfelvételiző iratkozhat be a napokban, a második legtöbb diákot 211-es létszámmal a Gazdaságtudományi Karra vettek fel az augusztus 6-ig benyújtott jelentkezésük után –  számolt be róla a felsőoktatási intézmény.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok