Index Vakbarát Hírportál

Nagyon keveset tudni még a koronavírus Magyarországon is megjelent új variánsáról

2023. augusztus 28., hétfő 09:58

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban azonosították Magyarországon először a koronavírus új variánsát, az Erist. Jelenleg Nagy Britanniában, Spanyolországban és Portugáliában okozza a legtöbb megbetegedést, azonban a WHO a figyelmet igénylő kategóriába sorolta az új variánst.

Néhány hete ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, amit az omikron új variánsa okozhat. Ezt már a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ laborjában is kimutatták.

A Magyarországon is megjelent Eris izom- és ízületi fájdalommal, torokfájással, lázzal jelentkezhet. A tünetek ugyan hasonlók, mint a korábbi variánsok esetében, de nem olyan súlyosak. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója az ATV Híradónak elmondta, hogy egy nagyobb járványhullámra legfeljebb ősztől lehet számítani, de az is messze elmarad majd a második vagy harmadik hullám idején tapasztaltaktól.

Nem kell arra számítani, hogy óriási problémák lennének, tehát a kórházba kerülések száma nem fog olyan drasztikusan megugrani, nem lesznek lélegeztetőgépen, és nem fognak sokan meghalni. Tehát maga a vírus is legyengült, és az oltások általi immunitás is kitart még

– fogalmazott Boldogkői Zsolt.

Rusvai Miklós állatorvos, virológus a csatornának elmondta, hogy az újabb oltást egyelőre csak azoknak érdemes felvenniük, akik valamilyen súlyos betegséggel küzdenek.

A koronavírus különböző mutációit a Pécsi Tudományegyetemen folyamatosan vizsgálják. Az új mutánsról még keveset tudni, de Jakab Ferenc szerint aggodalomra nem ad okot. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy a jövőben érkezik olyan variáns, amely súlyosabb tüneteket okozhat.

Az Eris jelenleg Nagy Britanniában, Spanyolországban és Portugáliában okozza a legtöbb megbetegedést. A WHO szerint komoly problémát még nem okoz, ugyanakkor a figyelmet igénylő kategóriába sorolta az új variánst.

Rovatok