Index Vakbarát Hírportál

Az új orosz tankönyv miatt arra kérik Szijjártó Pétert, hogy rendelje be az orosz nagykövetet

2023. augusztus 29., kedd 16:23

A Jobbik-Konzervatívok felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnal kéresse be a hivatalába Oroszország budapesti nagykövetét az 1956-os forradalmat és szabadságharcot fasiszta lázadásnak beállító orosz tankönyv miatt.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácsadóját, Vlagyimir Megyinszkijt bízta meg az új 11. osztályos történelemtankönyv megírásával, amely csaknem száz oldalban foglalkozik Putyin hatalomban eltöltött éveivel. De az ukrajnai „különleges katonai műveletről” is legalább 18 oldalon át ír.

Továbbá arra tanítják majd a segítségével az orosz nebulókat, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert 1956-ban, rengeteg gyilkosságot követtek el, és még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

Brenner Koloman, a párt frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke keddi budapesti, online is követhető sajtótájékoztatóján arra is felszólította Szijjártó Pétert, hogy adjon át a nagykövetnek a diplomáciában szokásos tiltakozó jegyzéket, amelyben kifejezi, hogy „az új tankönyv a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi”.

Az ellenzéki politikus szerint az ügyben komoly elhatárolódásra lesz szükség a kormány részéről, ami végre helyrebillenti a magyar külpolitika egyensúlyát – adta hírül az MTI.

Megjegyezte, miközben kiegyensúlyozott gazdasági és politikai kapcsolatokra kell törekedni minden komoly nagyhatalommal a szomszédságunkban, az elmúlt 13 évben a Fidesz-kormány kibillentette Magyarországot a normális külügyi egyensúlyából.

Felidézte, Szijjártó Péter 2016-ban, amikor az orosz fél pogromnak minősítette 1956 eseményeit, bekérette a nagykövetet. Most viszont „türelmetlenül várjuk a fideszes kormány reakcióit” – fogalmazott.

A Jobbik megítélése szerint a Fidesz-kormány az elmúlt években az európai nemzetek, köztük „lengyel barátaink és NATO-szövetségeseink” szemében is szövetségesként megbízhatatlan, oroszpárti külpolitikát folytat.

Brenner Koloman jelezte azt is, pártja ismételten be fogja nyújtani a fideszes többségű külügyi bizottságban korábban leszavazott javaslatát, amely szerint a Szabadság téri szovjet emlékművet helyezzék máshova.

Rovatok