Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a börtönőrt, aki tenyérrel megütött egy fogvatartottat a berettyóújfalui rabkórházban

2023. augusztus 29., kedd 13:49

Egy börtönőr megütött egy fogvatartottat a berettyóújfalui rabkórházban. A problémát az okozta, hogy nem akart négy rab maszkot húzni. A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében, ezért őt 2 évi börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa 2023. augusztus 28-án előkészítő ülést tartott annak a börtönőrnek az ügyében, akivel szemben azért emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, mert szolgálat közben megütött egy fogvatartottat a berettyóújfalui rabkórházban – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A vádlott az előkészítő ülésen tagadta a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a katonai bíró az ügyet azonnal tárgyalásra utalta.

a bíróság végül a vádlottat bűnösnek mondta ki hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében, ezért őt 2 évi börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet szerint a vádlott 2023. február 26-án Berettyóújfaluban, a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában körletfelügyelői szolgálatba volt vezényelve.

Az intézményben két büntetés-végrehajtási őrmester szakápoló 10 óra 40 perctől az ágyneműk cseréjét végezte, amely során kinyitották a vádban szereplő kórterem ajtaját és megálltak előtte. Nem sokkal korábban érkeztek oda vissza a fogvatartottak, akik előtte a szabad levegőn tartózkodtak, maszkjaikat pedig a kórteremben levették.

A vádlott, valamint egy másik körletfelügyelő észlelték, hogy a kórteremben egy ír, egy moldáv, valamint két magyar fogvatartott nem viselnek maszkot.

A börtönőrök felszólították a fogvatartottakat a maszkviselésre, eközben a vádlott és az ír férfi között vita alakult ki, amely során az őrmester egyszer nyitott tenyérrel tarkótájékon megütötte a fogvatartottat.

A bíróság ítélete nem emelkedett jogerőre. A döntés ellen az ügyész súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Rovatok