Index Vakbarát Hírportál

Keresztény tüntetők demonstráltak a budapesti finn nagykövetség előtt

2023. augusztus 29., kedd 21:13

Közös imádsággal és Biblia-olvasással demonstráltak keresztény tüntetők kedden Finnország budapesti nagykövetségének épülete előtt. Az akció résztvevői a volt finn belügyminiszter, a kisebbségi csoport elleni uszítással vádolt Paivi Rasanen mellett álltak ki.

A kereszténydemokrata finn politikus melletti véleménynyilvánítást Kulifai Sára, a Hetek című hetilap külügyi rovatvezetője szervezte. Paivi Rasanen négy éve tartó pere ezen a héten csütörtökön és pénteken másodfokon folytatódik.

Az eseményhez csatolt tájékoztatójában Kulifai Sára azt írta: a képviselőnőt azért állították bíróság elé, mert a finn evangélikus egyház Pride melletti kiállásának hangsúlyozása érdekében Pál apostol homoszexualitással kapcsolatos szavait idézte a Bibliából.

A finn belügyi tárca korábbi vezetőjének emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia. Egyrészt a 2004-es írása miatt, amely arról szól, hogy „Isten az embert férfinak és nőnek teremtette”, valamint egy Mit gondolt Jézus a homoszexualitásról? címmel 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzései miatt.

Paivi Rasanent a bíróság idén márciusban első fokon felmentette, ám a finn főügyész fellebbezése nyomán a per másodfokon folytatódik.

Tüntetés a keresztényüldözés ellen

A keddi budapesti demonstráció résztvevői szerettek volna egy Bibliát átnyújtani a finn nagykövetnek, de azt a választ kapták, hogy senki nem tartózkodik az épületben, és zárva tart a nagykövetség, így a szentírást a postaládában helyezték el.

A szervezők ezzel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a Biblia a finn és a magyar keresztény kultúra közös alapja.

Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője a demonstráción azt mondta: nemcsak Paivi Rasanen mellett kívánnak kiállni, hanem valamennyi üldözött keresztény mellett is, mert a kereszténység ma „a legüldözöttebb kisebbség a világon”. Hangsúlyozta, hogy „a keresztény hitet nem lehet gettóba zárni”.

A budapesti finn nagykövetség előtti utcaszakaszt csaknem teljes szélességében megtöltő keresztény demonstrálók az esemény végén közösen elmondták a Miatyánkot.

Rovatok