Index Vakbarát Hírportál

Saját lakásukból lakoltattak ki egy családot Csepelen

2023. augusztus 29., kedd 17:33

Kilakoltattak kedden egy négytagú családot Csepelen. A Szikra Mozgalom és a A Város Mindenkié tagjai élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatást. Az élőláncban Jámbor András országgyűlési képviselő is részt vett.

Részben saját tulajdonú ingatlanukból lakoltattak ki egy négytagú családot, köztük egy mozgássérült gyermeket is kedd reggel Csepelen – írja a Mérce.

A portál beszámolója szerint nemcsak a végrehajtó és a rendőrség volt jelen a helyszínen, hanem a Szikra Mozgalom és az A Város Mindenkié tagjai is, akik élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatást.

Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő is részt vett az élőláncban. A politikus elmondta, hogy az ingatlan, amelyből kilakoltatták a négyfős családot, részben az ő tulajdonukban van, és egy mozgássérült gyermek is tagja a családnak.

A Mérce szerint a család lakásának egyik felét elárverezték a házaspár válása utána, erről azonban nem tudott a lakásban maradó nő. Emiatt nem élhetett elővásárlási jogával, és nem tudott licitálni a lakás másik felére.

Az új tulajdonosok ezután jogtalanul kértek lakbért a nőtől, aki a lakás másik felét jogszerűen birtokolta.

A kilakoltatáshoz az vezetett, hogy az egyoldalúan megállapított lakbért követelő több mint húsz fizetési meghagyás többségét bírósághoz fordulva sikeresen megtámadta és érvényteleníttette a család, de néhányat kézbesítési ügyek miatt nem sikerült. 

Valószínűleg az új tulajdonos szándékosan arra játszott, hogy a család belezavarodjon a helyzetbe, és véletlenül elmulassza néhány fizetési meghagyás megtámadását, így végül tartozásuk keletkezett.

Jámbor András szerint az új tulajdonosoknak több hasonló esetük is volt már, vagyis tudatosan használják ki a jogi kiskaput.

A család ingóságainak nagy részét ugyan már elszállították, azonban néhány még maradt a lakásban, amit szerettek volna elszállítani. Az élőlánc felosztását így végül maga a család kérte, mivel új tulajdonos utalt rá, hogy „nehéz lesz elszállítani a lakásban maradt ingóságokat, ha fennmarad az élőlánc”.

A családnak a csepeli önkormányzat krízislakást ajánlott fel, ahol legfeljebb 9 hónapig maradhatnak – tudta meg a helyszínen a Mérce egy szociális munkástól.

Rovatok