Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a kisgyermekes édesanya, aki epekőműtét miatt ment a dunaújvárosi kórházba

2023. augusztus 29., kedd 14:18

A 36 éves édesanya egy rutinbeavatkozást követően került válságos állapotba, miután epekövet kellett eltávolítani az epevezetékéből, de a dunaújvárosi kórházban csak napokkal később vették észre, hogy a beavatkozás során a járat kiszakadt.

Miután észrevették, hogy baj van, az édesanyát átszállították egy budapesti kórházba, ahol négy hete feküdt mélyaltatásban. A gyászoló férj szerint az orvosok hibáztak, így jogi lépést fontolgat. Ugyanakkor a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, dr. Jobbágy Lajos leszögezte: a belső vizsgálatuk alapján a betegellátás során szakmai mulasztás nem történt, szerinte ez a „természetes kockázat kategóriája”.

A hétvégén jelezték, hogy 1-2 napja lehet hátra, miután hetven százalékban elhalt a mája. Ugyan felajánlottam volna a saját szervemet, de ebben a helyzetben nem lehetett volna transzplantálni. Csak a szíve dobogott, már csupán gépek tartották életben, a szervezete nem tudta volna elindítani az új szerv működését

– mesélte a Blikknek a nő párja, Csehák Károly.

Elmondása szerint Budapesten rendkívül emberségesen álltak hozzájuk, csak az utolsó pillanatban kapcsolták le a lélegeztetőgépről.

Nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót kapott, hogy az egészből ne vegyen észre semmit. Azt mondták, lelassult a pulzusszáma, sóhajtott egyet és örökre elment. Semmit nem vett észre az egészből. Utána mentem be hozzá a kórterembe

– fogalmazott.

A lapnak nyilatkozott Ábrahám László ügyvéd is, aki már 57 éve foglalkozik műhibaperekkel, feljelentés esetén szerinte foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek is minősülhet a cselekmény.

Az egészséges családban élés alkotmányos jogát elveszítette a gyermek és az élettárs is, ezért őket kártérítés, kompenzáló jellegű sérelemdíj illeti meg

– fogalmazott az ügyvéd.

A dunaújvárosi kórház igazgatója, Jobbágy Lajos elárulta, a műtétet végző osztályvezető doktornő 2017 óta végez ilyen epekő-eltávolító endoszkópos műtétet az intézményükben, azóta 640 beavatkozásból a mostani a második, ahol szövődmény alakult ki.

Szerinte nem lehet megállapítani egyértelműen, hogy orvosi hiba miatt szakadt ki az epevezeték, álláspontja az, hogy „a biológia, maga a kő is képes ilyen problémát okozni”.

Rovatok