Index Vakbarát Hírportál

Fej fej mellett az MKKP és a Mi Hazánk, de iskolázottságban a Kutyapárt nyert

2023. augusztus 29., kedd 11:18

A Republikon Intézet legújabb elemzésében a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk szavazóinak demográfiai jellemzőit és politikai részvételét térképezték fel. Az adatokból kiderült, hogy a Mi Hazánk táborában nagy számban vannak jelen az alacsony iskolázottsággal rendelkezők. Ezzel szemben az MKKP szavazói között átlagfeletti az iskolázottság.

A kutatásból kiderült, hogy a nemek eloszlását tekintve a Kutyapárt szavazói tábora nem sokban tért el a magyar átlagtól, „a Mi Hazánk szavazói körében viszont megfigyelhető a szélsőjobboldali pártoknál gyakran jellemző férfitöbbség”.

A fiatal szavazók tekintetében érdekes, hogy mindkét párt bázisában alacsonyabb a fiatalok aránya, mint a teljes választókorú népességben. 

Az iskolai végzettséget tekintve a Kutyapárt szavazóinak átlag feletti, a Mi Hazánk szavazóknak átlag alatti az iskolázottsága.

Az MKKP-szavazók csupán 44 százaléka nem rendelkezik érettségivel, a Mi Hazánk-szavazók körében ez az arány 55 százalék, amelyből 32 százaléknak szakmunkásképző- vagy szakiskolai végzettsége sincs.

Az MKKP táborának valamivel több mint fele (52 százalék) él vidéki városban vagy faluban, míg a Mi Hazánk-szavazók 78 százaléka.

A két párt támogatottsága jelenleg egymáshoz nagyon közel áll (6 és 7 százalék a pártválasztók körében), de átlag feletti a biztos szavazók aránya a Mi Hazánk táborában, míg a Kutyapárt-szavazók részvétele az országos átlag alatti.

A teljes kutatás itt érhető el. 

Rovatok