Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter újabb akkumulátoros beruházást jelentett be

2023. augusztus 29., kedd 16:18

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be Szlovéniában, hogy a szlovén Andrada-csoport akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Alsózsolcán.

Alsózsolcán akkumulátor-újrahasznosító üzemét épít a szlovén Andrada-csoport  írja az MTI. Ez minden idők legnagyobb szlovén beruházása lesz Magyarországon a maga tízmilliárd forintnyi értékével – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető szerint ezzel a beruházással biztosítani tudják, hogy az elektromos akkumulátorgyártás környezetterhelés nélkül menjen végbe, továbbá az elektromos akkumulátorok újrahasznosítása is biztosított lesz. 

Szijjártó Péter szerint az Andrada a világ legmodernebb módszerét dolgozta ki arra, hogy a környezetet megóvják a hulladékképződéstől.

A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint a cég évi tízezer tonna akkumulátort lesz képes újrahasznosítani Alsózsolcán.

A kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja a projektet.

A miniszter arról is beszélt, hogy a világ autóipara forradalmi átalakuláson megy keresztül, és figyelmeztetett, hogy a globális károsanyag-kibocsátás 17-20 százaléka a közúti közlekedésből származik.

Ha a világ autóiparát nem tudjuk átállítani elektromos alapokra, akkor a környezetvédelmi céljainkat képtelenek leszünk elérni az elkövetkezendő években

 fogalmazott, majd hozzátette, hogy Magyarország hamarosan a világ második legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója lesz, elsősorban a keleti beruházásoknak köszönhetően.

Ez egy nagyon fontos biztosítéka annak, hogy a magyar gazdaságot a következő nagyon nehéz időkben is növekedési pályán tudjuk tartani és meg tudjuk védeni a munkahelyeket

– mondta a miniszter.

Rovatok