Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szerint a kormány éppen „becsicskul”

2023. augusztus 30., szerda 16:04

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán szállt bele a magyar kormányba, amiért eddig még nem tett lépést az 1956-os forradalmat és szabadságharcot fasiszta lázadásnak beállító orosz tankönyv miatt. Szerinte a magyar kormánynak éppen most kellene bátornak lennie.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácsadóját, Vlagyimir Megyinszkijt bízta meg az új 11. osztályos történelemtankönyv megírásával, amely csaknem száz oldalban foglalkozik Putyin hatalomban eltöltött éveivel. De az ukrajnai „különleges katonai műveletről” is legalább 18 oldalon át ír.

Továbbá arra tanítják segítségével az orosz tanulókat, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert 1956-ban, rengeteg gyilkosságot követtek el, és még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

Erre reagált most Karácsony Gergely a Facebook-bejegyzésében, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány ebben az ügyben nem áll ki Magyarország oldalán.

Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak – egyetértek azokkal, akik a kormány kiállását, a külügyminisztérium cselekvését, legalább az orosz nagykövet azonnali berendelését követelik az orosz állam történelemhamisítása, az 56-os forradalom emlékének, örökségének és tényeinek meggyalázása miatt

– kezdte a főpolgármester.

Szerinte az új állami orosz tankönyv fasisztázza az ’56-os forradalmunkat, és hibának nevezi, hogy az orosz csapatok kivonultak Kelet-Európából.

Most tessék, mert most lehet is, kell is keménykedni: ez a gyalázat nem maradhat válasz nélkül

– jelentette ki karácsony.

Majd kérdőre vonta a kormány, „hol vannak most azok, akik mindannyiszor Magyarország megsértését emlegetik, ha netán valaki rosszat mond a kormányukra?”.

Kijelentette azt is, hogy a kormány nem egyenlő Magyarországgal, „és most egész Magyarországot sérti meg az orosz állam történelemfelfogása. Erre kell kellő határozottsággal diplomáciai választ adni”.

Ezt követően idézte Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter hét évvel ezelőtti szavait is, mely szerint

senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről

Karácsony Gergely azonban nem tudja, hová lett az akkori bátorság.

A DK akciót szervezett

A DK ifjúsági szervezetének tagjai a Karmelita kolostor előtt tiltakoztak az ellen, hogy Oroszország fasisztának minősítette az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseit.

A szervezet közleménye szerint Ali Abd El Rahim, a Demokratikus Lendület elnökségi tagja az akció során úgy fogalmazott:

ha ér bármennyit is hősi halottaink, forradalmáraink emléke, úgy nem tűrheti tétlenül a magyar kormány, hogy Oroszország bemocskolja azt. Az európai szövetségeseinket mindig éles hangon bíráló kormány csendben marad, amikor Oroszország lefasisztázza a nemzeti hőseinket és hibának tartja az orosz csapatok kivonását Magyarországról? Hol van most a magyar Szijjártó Péter? Csendben fényesítgeti a Lavrovtól kapott »Barátságért« érdemrendjét? Hol van most Orbán Viktor és a nemzeti szuverenitás, meg a »ruszkik, haza«?

A Demokratikus Lendület felszólította a magyar kormányt, hogy ne tűrje „Putyin szótlan alattvalójaként magyarságunk, függetlenségünk és nemzeti önállóságunk meggyalázását, álljon ki határozottan és ellentmondást nem tűrően a magyar érdekekért, képviselje azokat Oroszországgal szemben, és szólítsák fel az orosz kormányt a fasiszta vád visszavonására, az azonnali bocsánatkérésre és a történelemhamisító, Magyarországot orosz gyarmatként bemutató orosz állami történelemkönyvek visszavonására”.

A DK ifjúsági szervezete ezután lyukas zászlót tűzött ki a Karmelita kolostor elé.

Rovatok