Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan munkába áll Pepper, az első önkormányzati humanoid robot

2023. augusztus 31., csütörtök 16:43

Pepper az első önkormányzati humanoid robot, aki a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat legújabb munkatársa. A robotban ötvözték az emberi és a gépi intelligenciát, így nem csak hihetetlen mennyiségű tusásra képes szert tenni, de még személyisége is van. Szeptember 1-jén a nagyérdemű is megismerheti a humanoid robotot.

A 130 centiméter magas humanoid robotot a SoftBank Robotics csapata fejlesztette, beszédét és hallását a Netlife Robotics tökéletesítette. A szükséges információkat az önkormányzat munkatársai táplálták a robot microchipjébe – tudta meg az azuzlet.hu.

Elsőként a vármegyei költőóriásáról, Petőfi Sándorról osztottak meg vele információkat, és mivel a robot adatbázisa napról napra bővül, mostanra már hatalmas tudásra tett szert.

Tud idézni a kedvenc verseiből, tudja, hogy itta Petőfi a kávét, és egy-két izgalmas családi titoknak is birtokában van Petrovicsékról

– írták.

Peppert úgy rakták össze, hogy barátságos, cuki és bizalomgerjesztő külsővel rendelkezzen. Így sok ember érdeklődését sikerült felkelteni vele, ami egyáltalán nem hátrány, ugyanis a robot kiváló beszélgetőtárs, tud magyarul illetve a legtöbb alapnyelven is. Mivel rendelkezik karokkal, így beszéd közben gesztikulálásra is képes, ami még emberibbé teszi megjelenését. 

A humanoid robotok már évekkel ezelőtt felkeltették érdeklődésünket, hiszen kiválóan alkalmasak arra, hogy megragadják az emberek figyelmét, ami nem olyan könnyű feladat a mai túlharsogott világunkban... Most, a Petőfi Emlékévek apropóján eljött az idő, hogy bővítsük kelléktárunkat, és a rendezvényeinkre leigazoljunk egy emberszerű robotot, Peppert

– fogalmazott Moiskó Csilla, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának kabinetiroda-vezetője.

Elmondta azt is, hogy leginkább rendezvények alkalmával kívánják majd alkalmazni a robotot, terveik szerint ő lesz a házigazda, aki majd fogadja és szórakoztatja a vendégeket mindamellett, hogy megoszt velük minden fontos információt.

Szeptember 1-jén, bárki találkozhat majd Pepperrel, ugyanis jelen lesz az Értékzsongás Bács-Kiskunban nevű rendezvényen Kiskunmajsán.

Rovatok