Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az új pedagógus-életpályatörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek

2023. augusztus 31., csütörtök 08:22

Megjelentek az új pedagógus-életpályatörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek – közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, mint ismert, a törvény megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését, az ehhez szükséges forrás nagy részét a Magyarországnak járó uniós források kifizetése biztosítja majd. 

Ha Brüsszel végre nem tartja vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat, akkor első ütemben 561 ezer forintra emelkedik a pedagógus-átlagbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz

– fogalmazott a közlemény.

Hozzátették, hogy emellett a kormány 2024. január 1-jétől hazai költségvetési forrásból is további legalább 10 százalékos bértömeget biztosít a pedagógusok béremelésére.

A rendelet rögzíti, hogy 2024. január 1-jétől a pályakezdő gyakornokok illetménye havi 440 ezer forintra emelkedik, és ezt a szintet valamennyi pedagógus illetményének meg kell haladnia.

Ezen túl azonban a rendelkezésre bocsátott bértömeg felosztására az igazgatók tesznek javaslatot, ami egy újabb lépés a teljesítményalapú bérezés bevezetése felé – közölték.

A nyolcszázezres fizetés

Emlékeztettek, hogy az Országgyűlés július 4-én elfogadta az új pedagógus-életpályamodellről szóló törvényt, ami megteremti az alapját a tanárok további jelentős béremelésének.

A tanárok átlagbére 2025-re 800 ezer forintra emelkedhet, maximális heti óraszámuk 24 órára csökken, szabadságuk 46 napról 50 napra, azaz 10 hétre nő, csökkennek adminisztratív terheik

– írták.

Úgy folytatták, hogy létrejön a pedagógusok többsége által is támogatott teljesítményalapú bérezési rendszer. „Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni” – hangsúlyozták.

A kormányrendelet melléklete tartalmazza a hátrányos helyzetűekkel foglalkozókat megillető illetménytöbblettel kapcsolatos azon települések felsorolását, amelyek felzárkózó vagy kedvezményezett településnek minősülnek.

Az úgynevezett kedvezményezett és felzárkózó települések valamelyikén lévő intézményben dolgozó pedagógusok, továbbá azok, akik bár más településen végzik munkájukat, de intézményükben legalább 10 százalék a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya, az alapbérük 20 százalékának megfelelő többletjuttatásra lesznek jogosultak – olvasható a közleményben.

Pontosított feltételek

A BM szerint a rendelet pontosítja az alkalmazási feltételeket, amelyek meghatározásakor a Nemzeti Pedagógus Kar és a szakszervezetek részéről a rendelet megalkotásakor tartott két egyeztetésen és írásban is jelzett javaslatokat is figyelembe vették.

A rendeletek több kormányrendelet kisebb technikai módosítását is tartalmazzák, ezek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényből fakadó változtatások a törvény alkalmazásához szükségesek – tették hozzá.

A Belügyminisztérium örömmel üdvözli, hogy a felsőoktatási pótfelvételi során újabb 2416 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények pedagógusképzésre, így összességében 12 795 fő kezdheti meg tanulmányait ezen a területen

– áll a közleményben.

Rovatok