Index Vakbarát Hírportál

Egy olyan műsor miatt rúgták ki a szegedi Egyetem TV műsorvezetőjét, ami adásba sem került

2023. augusztus 31., csütörtök 12:12 | aznap frissítve

Homofóbiával vádolták meg, ezért elküldték a szegedi Egyetem TV műsorvezetőjét, Tikvicki Dórát. A fiatal újságírót egy olyan adás miatt távolították el a csatornától, amely meg sem jelent az egyik interjúalany kérésére.

Tikvicki a Facebook-oldalán számolt be a történtekről, bejegyzésében azt írta:

Szerveztem egy LMBTQ-vitát, ami után az egyik vendég kérte, hogy ne kerüljön ki a videó, amit továbbítottam is az ügyvezetőnk felé, aki azt mondta, hogy akkor ne tegyük ki (ha rajtam múlik, kikerül, mivel tartalmilag nem vágtunk benne semmit, a vendég pedig minden információ tudatában volt). A másik vendég viszont kitett a videóból egy részletet. A hivatalos indoklás pedig az volt, hogy ez eljutott a Szegedi Tudományegyetem vezetőségéig, akik szerint így homofóbnak tűnik az Egyetem TV, így az Egyetem TV vezetősége pedig amellett döntött, hogy mivel én vagyok a homofóbia forrása, engem távolítanak el.

Posztjában továbbá leszögezte azt is, távol áll tőle a homofóbia, abba pedig műsorvezetőként nincs beleszólása, hogy az interjúalanyai milyen részleteket hoznak nyilvánosságra a műsorból a tudta nélkül, ennek ellenére mégis távoznia kellett.

Tikvicki egyébként nem csak az Egyetem TV-n vezetett műsort, korábban az Index Kibeszélő című műsorát is vezette egy ideig, valamint ő moderálja a Mi Hazánk-közeli Magyar Jelen Nyílt Sisak című műsorát is a YouTube-on, ahol jobb- és baloldali közéleti szereplők, újságírók vitáznak aktuális ügyekről. 

Szegedi Tudományegyetem: Semmi közünk az Egyetem TV-hez

Cikkünk megjelenése után a Szegedi Tudomány közleményt küldött lapunknak, ebben azt írták, hogy az Egyetem TV az SZTE-től teljesen függetlenül működik, így az egyetem vezetésének semmilyen ráhatása nincs a médium működésére. 

Közleményükben hangsúlyozták:

Amennyiben az SZTE vezetésére hivatkozva távolították el a TV egyik munkatársát, akkor az indoklásuk valótlan volt.

Rovatok