Index Vakbarát Hírportál

Elloptak egy 60-as közlekedési táblát Debrecenben, mert kellett a disznóvágásra üsttetőnek

2023. szeptember 1., péntek 13:50

A Püspökladányi Járásbíróság büntetőeljárást folytatott az ellen a két férfi ellen, akik leszereltek, majd elvittek egy közúti közlekedési jelzőtáblát. Az ügyészség még 2023 márciusában emelt vádat a két férfival szemben közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetése miatt. A járásbíróság a vádlottakat az iratok tartalma alapján közérdekű munkára ítélte a tárgyalás lefolytatása nélkül, de végül csak bírságot kell fizetniük.

A büntetlen előéletű vádlottakkal szemben a bíróság  – tárgyalás mellőzésével – meghozta a büntetővégzést, amelyben az elsőrendű vádlottat 100 óra, míg a másodrendű vádlottat 80 óra közérdekű munkára ítélte – közölte a Debreceni Törvényszék.

A vádlottak munkavégzés céljából gépkocsijukkal Debrecenből Hosszúhátra mentek. Miután munkájukkal végeztek visszaindultak Debrecenbe, amely során az elsőrendű vádlott jelezte a sofőrnek, hogy álljon meg az óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozó jelzőtábla mellett,

mert hétvégén disznótor lesz, és szüksége van a táblára üsttető gyanánt.

A másodrendű vádlott a kérésnek eleget tett, a 4211-es számú út szélén, lakott területen kívül a  megállt autójával. A vádlottak kiszálltak a járműből és míg a másodrendű vádlott a sebességkorlátozó tábla oszlopát tartotta, addig az elsőrendű vádlott a táblát lecsavarozta. Miután megszerezték, amit akartak, vissza is indultak Debrecenbe.

De tettüket az egyik cég kameráján keresztül látták az ott dolgozók, ezért értesítették a rendőrséget. A rendőrök azonosították az elkövetőket,

akiket telefonon utolértek a rendőrök, és felszólították őket, hogy forduljanak vissza a táblával együtt.

A vádlottak a rendőri felszólításnak eleget tettek, majd a helyszínen visszaadták a táblát, amit az elsőrendű vádlott vissza is szerelt a helyére az eredeti állapotában.

A büntetővégzés kézhezvételét követően a törvényes határidőn belül az elsőrendű vádlott személyi körülményei miatt tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtott be. A büntetővégzés így akkor a ő esetében nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyben kitűzte az előkészítő ülés időpontját. A másodrendű vádlott vonatkozásában a büntetővégzés jogerőre emelkedett.

A járásbíróság 2023. augusztus 31-én tartott az ügyben az előkészítő ülést, amely során a vádlott nem tagadta a bűncselekmény elkövetését, csupán a személyi körülményeire tekintettel kérte a bíróságot, hogy közérdekű munka büntetés helyett szabjanak ki rá pénzbüntetést. Az ügyben eljáró bíró mérlegelte a vádlott által előadottakat, majd vele szemben 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság ítéletét mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Rovatok