Index Vakbarát Hírportál

Elmulasztották kutyájuk orvosi ellátását, állatkínzás miatt emeltek vádat ellenük

2023. szeptember 1., péntek 13:05

Vádat emeltek a Békéscsabai Járási Ügyészségen egy 34 éves békéscsabai férfi és édesapja, egy 57 éves békéscsabai férfi ellen álltakínzás miatt. A vád szerint elmulasztották egy kutya orvosi kezelését, és ezzel különös szenvedést okoztak az állat számára. Végül el kellett távolítani az eb külső hallójáratait, a bal fülnél a fülkagylót is.

A 34 éves férfié volt a francia bulldog, de az 57 éves apa gondozta. A kutyánál kétoldali gennyes és szemölcsös külső hallójárat-gyulladás alakult ki 2017-ben, azonban ezt egyikük sem kezeltette annak ellenére, hogy tudtak az állat megbetegedéséről – közölte az ügyészség nyomán a Beol.hu.

Az elmulasztott kezelés miatt a gyulladásos folyamat az évek folyamán idültté vált, és az állat egyik fülén bőrdaganat fejlődött ki. Betegsége miatt házikedvenc étvágytalan volt, így 2022 novemberére kóros soványság alakult ki nála.

A vádlottak annak ellenére, hogy látható volt a kutya alultápláltsága és éhezése, nem gondoskodtak továbbra sem a megfelelő orvosi ellátásáról.

Viszont tavaly novemberben az utcára került a kutya, és az ebet befogta az egyik helyi állatvédő egyesület, majd a gyógykezeltetése miatt Ajkára, egy ottani állatvédő egyesülethez szállíttatta. Itt az állatot állatorvoshoz vitték, majd megműtötték: el kellett távolítani a külső hallójáratokat, illetve a bal fülnél a fülkagylót is.

A vádhatóság szerint a kutya betegsége maradandó fogyatékosságot és hallássérülést eredményezett. A vádlottak az ebnek különös szenvedést okoztak azzal, hogy elmulasztották a kezeltetését és a megfelelő táplálását.

Az állatvédő egyesület a kezelésekre és műtéteire összesen 310 ezer forintot fizetett ki az egyik állatkórháznak.

A járási ügyészség indítványa alapján a két férfi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat. Emellett elrendelhetik a pártfogó felügyeletüket, illetve külön magatartási szabályként előírhatják számukra az állatvédő egyesület által kifizetett, 310 ezer forintot kitevő orvosi költségek megfizetését is fele-fele arányban. A vádhatóság javasolta a kutya elkobzását, valamint azt is, hogy a vádlottak fizessék meg a nyomozás során felmerült, több mint 250 ezer forintnyi bűnügyi költséget.

Rovatok