Index Vakbarát Hírportál

Farkasházy Tivadar: Az ellenzék fügefalevélként járkál a Tranzitra és Tusványosra

2023. szeptember 2., szombat 12:24

Nem éled újjá a szárszói találkozóként ismert ellenzéki összejövetel – cáfolta az erről megjelent híreket az események ötletgazdája és lebonyolítója. Farkasházy Tivadar mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Ujhelyi István európai parlamenti képviselő felvetette a találkozók felélesztését. Farkasházy szurkol, hogy mindez sikerüljön, de új formátumban, míg Ujhelyi úgy nyilatkozott: minden meg volt beszélve, ezért nem érti a humorista szavait.

„Meglepődve értesültem egy barátomtól, hogy Újrakezdjük a balatonszárszói találkozót! címmel Ujhelyi Istvánnal és Horgas Péterrel meghívtam szeptember 9-ére a Margitszigetre sokakkal együtt, ahol a SzázSzó Találkozón jelképesen átadom a stafétát” – írta a Népszava hasábjain megjelenő publicisztikájában Farkasházy Tivadar.

Ujhelyi István korábban arról beszélt: évek óta gondolkodik a szárszói találkozók felélesztésén. Az Indexen megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott: „ugyanazt és ugyanúgy bizonyosan nem lehet azonnal létrehozni, de civil és közéleti bázison – Farkasházy Teddy egyetértő támogatásával és Horgas Péter elismert díszlettervező, civil aktivista barátom egyenrangú szervezői segítségével – mi most kísérletet teszünk a folytatásra”.

Farkasházy Tivadar ugyanakkor úgy fogalmazott: nem kezdi újra Szárszót, nem ad át semmilyen stafétát, és nem hívott meg rá senkit.

Nincs kifogása, ha létrejön egy, a szárszói találkozóhoz hasonló esemény, „erről biztosítottam Ujhelyit, csak ne a nevemben, s ne nevezzék annak” – fogalmazott.

A humorista megjegyezte: a mostani ellenzéknek nem az Orbán-rendszer a legnehezebb ellenfele, hanem saját maga.

Amíg ebben nem tesznek rendet ahelyett, hogy a Tranzitra és Tusványosra járkálnak fügefalevélként, megette a fene az egészet

– tette hozzá.

Ujhelyi István nagyon csalódott

„Teddy minden előzetes jelzés nélkül, általunk nem ismert okok miatt jelentette be, hogy kiszáll a SzázSzó Találkozóból. Egy általam nagyra tartott ember írását a levelezéseink minden részletének nyilvánosságra hozatalával egyértelműen és világosan megcáfolni méltatlan válasz lenne. Mindannyiunkra, de a korábban közösnek mondott célra tekintettel is” – így reagált Farkasházy Tivadar publicisztikájára Ujhelyi István.

Az EP-képviselő közleményében azt írja: a kezdetektől fogva személyesen és online is mindenben egyeztettet Farkasházyval, a meghívó szövegétől kezdve a kreatív anyagok formavilágán át egészen a programban részt vevő meghívottakig, a humorista javaslatait pedig minden esetben beépítették.

Egyszer majd megtudjuk, hogy kik és miért kavartak a háttérben; kinek áll érdekében ellehetetleníteni ezt a kezdeményezést. Egy nagy csalódással és ezzel együtt egy komoly tapasztalattal lettem gazdagabb a mai napon. Igaza van Teddynek: hogy akarunk mi rendszerváltoztatást, ha mi magunk belül ilyen állapotban vagyunk

– írta Ujhelyi István.

Az ellenzéki politikus azt is megjegyezte, hogy „a SzázSzó Találkozó szükségessége és igénye épp ezért mit sem változik, sőt! Várjuk szeretettel a meghívottakat! A „Szárszónak” ezek szerint tényleg vége, a SzázSzó pedig most indul el ténylegesen”.

(Borítókép: Farkasházy Tivadar. Fotó:  Nagy Lajos / MTI)

Rovatok