Index Vakbarát Hírportál

Baltával vert agyon egy apró vaddisznót egy debreceni vadász

2023. szeptember 4., hétfő 08:43

Debrecenbe tévedt egy apró vaddisznó, akit a lakosok és két rendőr is órákon át terelgetett. Az állat legyengültnek és békésnek látszott, így nem háborgatták. Egy helybeli vadász azonban – állítása szerint – elkábítás céljából leütötte a kisállatot egy baltával, ám az állat egyből elpusztult. A férfit feljelentették állatkínzás miatt.

Vasárnap érkezett Debrecen lakott területére az aprócska vadállat, amely roppant békésen járkált az emberek között.

Két rendőr terelgette több órán keresztül a vaddisznót, aki egészen a vasútállomástól jutott el a kertvárosig. A helyszínre egy vadászt hívtak, feltehetően azért, hogy az visszavigye az állatot természetes élőhelyére. 

Egy lakó, aki maga is terelgette a vaddisznót, arra lett figyelmes, hogy a vadász autójából egy nagy baltát és egy pokrócot vesz elő. Megkérdezte, mi a terve a kisállattal, mire a vadász csak annyit felelt,

lakott területen nem használhatok fegyvert.

Az állat a vadász kiérkezésekor már egy társasház udvarára bújt be. A vadász utánament, és pár pillanattal később már az állat visításától volt hangos az utca. Járókelők állítása szerint az állat már nem élt, amikor a vadász betette az autójába. 

Szakszerűen jártam el, és nem agyonütöttem, hanem elkábítottam

– mondta az RTL megkérdezésére a vadász. Betegnek is állította a vadat, amely szerinte nem a helyszínen, hanem csak később pusztult el.

Edelényi Bernadett állatvédelmi szakjogász szerint azonban közel sem volt jogszerű, ahogy a szakember eljárt. Úgy fogalmazott,

tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat és szenvedést okozni az állatnak.

A vadászt feljelentette állatkínzásért.

Az Országos Vadászati Szakegylet szóvivője elmondta, mi a helyes eljárás abban az esetben, ha lakott területre téved egy vad:

Olyan személyt kell keresni, aki vállalja az állat elejtését fegyverrel, erre kérnek engedélyt a rendőrségtől, és fegyvert használva ejtik el a vadat.

Egy helybéli állatorvos szerint kíméletesebb módszer lett volna kihívni egy állatorvost, aki nyugtató vagy akár eutanáziainjekciót is be tudott volna adni a vaddisznónak – ha az valóban beteg volt.

A Hajdú-Bihar vármegyei rendőr-főkapitányság megállapította, hogy fokozott fertőzésveszély miatt azonnal el kellett távolítani a vadállatot a lakott területről. Megállapították, hogy a vadász valóban „csak” elkábította a vadat, és élve szállította el a helyszínről.

Rovatok