Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Szentmiklósi Péter, az Ablak című tévémagazin egykori jogi szakértője

2023. szeptember 4., hétfő 07:39

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 78. évében elhunyt Szentmiklósi Péter ügyvéd – adta hírül legutóbbi számában a Pesti Ügyvéd című lap. A közönség a Magyar Televízió Ablak című műsorának jogi szakértőjeként ismerhette meg Szentmiklósit, aki a népszerű tévémagazinban több mint egy évtizedig adott gyakorlatias megközelítésű, közérthető jogi tanácsokat. A már visszavonult ügyvédet május 5-én érte a halál, és szűk családi körben temették el június 1-jén a Farkasréti temetőben.

Szentmiklósi Péter 1945. október 26-án született Pécsett, jogi diplomáját 1970-ben szerezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán. Az egyetem elvégzése után, 1970 és 1973 között ügyvédjelöltként dolgozott, 1973-ban vették fel a Budapesti Ügyvédi Kamarába. 1973 és 1995 között a Budapesti 30. sz. Ügyvédi Irodában folytatta ügyvédi tevékenységét, majd 1996-tól az általa alapított és több mint másfél évtizedig vezetett Szentmiklósi & Társa Ügyvédi Irodában praktizált. Egy cikluson át tagja volt a Budapesti Ügyvédi Kamara Elnökségének.

Neve egybeforrt a Magyar Televízió Ablak című műsorával, ahol több mint egy évtizedig adott jogi tanácsokat. Gyakorlatias megközelítésű magyarázatai megkönnyítették a nézők számára a sokszor bonyolult jogi kérdések megértését. Az Ügyvéd a családban című könyve 1999-ben jelent meg.

Ügyvédi és közéleti tevékenysége elismeréseként a Budapesti Ügyvédi Kamara 1999-ben Eötvös-díjban részesítette. 2004-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át. A Fővárosi Önkormányzattól nagy hozzáértéssel végzett, magas színvonalú szakmai munkájáért és a közmédiában vállalt szerepéért, életútja elismeréseként 2019-ben Budapestért Díjat kapott.

Rovatok