Index Vakbarát Hírportál

Meglepő közvélemény-kutatás látott napvilágot: jöhet egy újabb közös lista?

2023. szeptember 4., hétfő 09:22 | aznap frissítve

A legfontosabb zöld javaslatok széles körű, 76 és 96 százalék közötti támogatásra számíthatnak a választók között, a magyar polgárok negyede tartja magát részben zöldnek, a két zöld párt közös listája 7 százalékra számíthatna egy most vasárnapi EP-választáson, és legalkalmasabbnak tartott vezetői Jávor Benedek és Ungár Péter lehetnének – összegezte a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) megbízásából készült közvélemény-kutatását a Závecz Research Intézet.

Százból 96-an teljes mértékben vagy inkább egyetértenek a háztartások energiahatékonysági beruházásainak állami támogatásával, 88 százaléknyian tartják fontosabbnak a klíma- és ökológiai válság enyhítését a gazdasági növekedésnél, 82 százalék a megújuló energiákat támogatja Paks II. helyett, és 81 százalék utasítja el további akkumulátorgyárak hazánkba telepítését – derült ki a reprezentatív kutatásból.

Továbbá kiemelik azt is, hogy régóta masszív támogatásra számíthatnak a magyarok között a zöldek közpolitikai javaslatai.

A kutatásban azt is hangsúlyozzák, hogy a választók világnézeti meggyőződését tekintve pontosan egynegyedük sorolta magát összességében a zöld, környezetvédő emberek közé. A legtöbben Magyarországon, amikor politikai-ideológiai önmeghatározást adnak, a rend és stabilitás hívének tartják magukat (összesen 33 százalék).

Egy EP-mandátum szinte biztos

A már említett zöld, környezetvédő önbesorolás a második leggyakoribb (25 százalékkal), ezt követi „az erős nemzeti érzésű”, a „szociáldemokrata”, a „konzervatív, hagyománytisztelő” és a „liberális, szabad gondolkodású” önmeghatározás. Szocialistaként 15, hívőként 12 százalék sorolta be magát az első vagy második helyen.

A kutatás a Párbeszéd és az LMP lehetséges szövetségének esélyeit vizsgálva azt találta, hogy a szavazási valószínűségek alapján a zöld lista kapná a legmagasabb átlagpontszámot, „köszönhetően elsősorban alacsony elutasítottságának: a 7 fokú skálán a Párbeszéd – ZÖLDEK–LMP 3,2, a Fidesz–KDNP és a Momentum 3,0, az MKKP és a DK 2,8 pontot kapott” – összegezték, majd kiemelték,

Ha a tényleges szavazási szándékokat nézzük, a zöldlista egy most vasárnapi EP-választáson a teljes népességben 5 százalék, a pártválasztók között 7 százalékos támogatottságot kapna.

Mindezek alapján egy eredményes kampánnyal az egy EP-mandátum bizonyos, de a két mandátum is elérhető egy zöld közös lista számára. Továbbá Jávor Benedek és Ungár Péter kiemelkedik a mezőnyből: az őket megítélni képes, potenciális zöld szavazók 76, illetve 75 százaléka tartja alkalmasnak.

Rovatok