Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen pusztulnak a halak a Kis-Dunában

2023. szeptember 5., kedd 19:28

Az elmúlt napokban közel hat tonna hal pusztult el a Kis-Duna vizében, a kárt körülbelül 167 ezer euróra becsüli a Szlovák Horgászszövetség. A tömeges pusztulásról kedden szerzett tudomást a pozsonyi környezetvédelmi felügyelőség. Szakemberek szerint a pusztulás oka az éghajlati tényezőkben keresendő.

Tömegével pusztulnak a halak a Kis-Dunában, a tetemeket folyamatosan gyűjtik. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIZP) figyeli a helyzet alakulását, és fotódokumentációt készítenek az elpusztult halakról, hogy megállapíthassák, mely fajokat érintheti a pusztulás – írja az Új Szó.

SIZP folyamatosan vizsgája a vízminőség romlásának mértékét, és eddig azt állapították meg, hogy az éghajlati tényezők együttes hatása okozhatja ezt a drasztikus romlást. 

Az ok konkrétan a tartósan magas hőmérséklet az augusztus 23. és 28. közötti időszakban, az intenzív esőzés augusztus 29-re virradó éjszaka, amikor a vereknyei (Vrakuna) központi szennyvíztisztító telepről szennyvíz került a folyóba a mechanikai tisztítás után

– magyarázta Dávid Vido, a felügyelet szóvivője.

Elmondta, nem újdonság a víz rossz minősége a területen, amit már a Pozsonyi Vízműveknek (BVS) is jeleztek, de sajnos azt a választ kapták, hogy a vállalat nem képes hosszú távon elvégezni a szennyvíztisztítást. 

Rovatok