Index Vakbarát Hírportál

Megkérdezték Matolcsy Györgyöt a Rose d'Or jachtról, kiderült, vizsgálta-e az MNB az üzletet

2023. szeptember 5., kedd 14:25

Noha korábban vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank az Rose d’Or luxusjachtot jelenleg is birtokló Euroleasingnél, azt az időszakot, amikor a hajó Mészáros Lőrinc tulajdonába került, már nem vették górcső alá. Matolcsy György az egyedi ügyletekkel kapcsolatban egyébként sem adhat tájékoztatást – derült ki a jegybankelnök írásbeli kérdésre adott válaszából.

„Sor került-e a már az Euroleasing Zrt. prudenciális ellenőrzésére azon időszak vonatkozásában, amikor a pénzügyi cég megvásárolta a Rose d'Or elnevezésű luxusjachtot?” – ezzel az írásbeli kérdéssel fordult Matolcsy Györgyhöz Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője.

Mint ismert, nemrég ezen a jachton kapták lencsevégre Mészáros Lőrincet, később pedig az is kiderült, hogy luxusjármű tulajdonosa az Euroleasing Zrt., mely a milliárdos bankjának, a Magyar Bankholdingnak a cége.

Vizsgálódtak, de nem akkor

A Magyar Nemzeti Bank elnöke válaszában azt írta, hogy az MNB 2022. augusztus 8-tól kezdődően helyszíni ellenőrzést is magába foglaló átfogó vizsgálatot folytatott le az MBH Csoportnál, és annak leányvállalatainál, így az Euroleasingnél is.

A vizsgálat lezárása után az MNB kötelezte a céget a feltárt hiányosságok (vállalatirányítás, hitelkockázat-kezelés, informatikai biztonság) 2023. december 31-ig történő megszüntetésére, valamint a megállapított jogsértések miatt összesen hatmillió forint összegű bírság megfizetésére.

Matolcsy György kitért arra, hogy a kérdéses eszközvásárlásról az MNB az Euroleasing 2023. június 30-i adatszolgáltatásából értesült, és

az már nem képezte az átfogó vizsgálat részét.

Hozzátette ugyanakkor, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a pénzügyi szervezetek működését, és amennyiben jogszabállyal összhangban nem álló tevékenységet vagy mulasztást tapasztalnak, megteszik a szükséges intézkedéseket.

„Végezetül tájékoztatom Tisztelt Képviselő Urat, hogy a felügyelési tevékenység során megismert információkról és a vizsgálatok keretében elemzett egyedi ügyletekkel kapcsolatban az MNB a titokvédelmi szabályok alapján nem adhat tájékoztatást” – zárta sorait a jegybankelnök.

Rovatok