Index Vakbarát Hírportál

Saját munkahelyét raboltatta ki egy férfi Budapesten

2023. szeptember 5., kedd 13:45

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt négy férfi ellen, akik 2020 decemberében kiraboltak egy cégvezetőt annak I. kerületi otthonánál. A bűnözők több mint 30 millió forintot zsákmányoltak.

A sértett épp a munkavállalók fizetését vitte, amikor ketten rátámadtak, megverték, és lefújták gázspray-vel. A rablók további két társa a menekülésben segített, a zsákmányból pedig ötödik társuk, a rablás ötletadója is részesült – számolt be a főügyészség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A vádirat szerint az egyik – felbujtással vádolt– férfi korábban a budapesti székhelyű cég vidéki irodájában dolgozott, ahol megtudta, hogy a cég ügyvezetői a munkabéreket rendszerint készpénzben fizették ki. A cégvezetők a nagy összegű készpénzt ilyenkor már előző este hazavitték, majd másnap korán reggel szállították, és szétosztották a munkavállalók között.

A vádlott mindezt 2020 nyarán elmondta egyik későbbi tettestársának, előterjesztve neki a rablás tervét. A tippadásért, illetve a további hasznos információkért cserébe 2-3 millió forintra tartott igényt rabolt pénzből. Hamarosan három másik férfi is csatlakozott a rablócsapathoz.

Az elkövetés részleteinek megtervezésénél az elkövetők feltérképezték az ügyvezetők közlekedési útvonalait, a pénzszállítások lebonyolítását. A munkahelyüknél, lakóhelyüknél is megfigyelték, illetve követték az ügyvezetőket, és még nyomkövető eszközt is elhelyeztek az autójukon.

A bukás

A sértett a rablás napján, 2020. december 10-én kilépett a ház kapuján, kezében a mintegy 42 millió forint készpénzt tartalmazó műanyag ládával. Ekkor két rabló rátámadt, egyikük azonnal megütötte, majd a földre került férfit gázspray-vel arcon fújta, és még a földön is bántalmazta.

A rablók ezután magukhoz vettek több mint 30 millió forintot és egy laptopot, majd a közelben parkoló tehergépkocsihoz futottak, és az abban várakozó harmadik társukkal együtt elhajtottak. A vádlottak ezután Biatorbágyon autót cseréltek – átülve a negyedik társuk által hozott gépkocsiba –, a zsákmányolt pénzt pedig elosztották egymás között.

Négy férfival – köztük a tippadó felbujtóval, az egyik végrehajtóval, valamint a két sofőrrel mint bűnsegéddel – szemben a Fővárosi Főügyészség jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás miatt emelt vádat, végrehajtandó fegyházbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozva. Ötödik társukkal, a rablás másik végrehajtójával szemben külön büntetőeljárás folyik.

Rovatok