Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, milyen veszélyeket rejt az újfajta ázsiai lódarázs

2023. szeptember 5., kedd 11:30

Ázsiából származó darázsfajt azonosítottak Magyarországon. Az ázsiai lódarázs főként a méhekre jelent veszélyt, de a darázscsípésre allergiás betegeknél fulladás is bekövetkezhet.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, évek óta terjeszkedik Európa-szerte az Ázsiából származó darázsfaj, az ázsiai lódarázs. A Magyar Természettudományi Múzeum szerint várható volt, hogy hazánkban is megjelenik a faj, amelyből két példányt már el is vittek a múzeumba. 

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hozták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában, így idő kérdése volt, hogy mikor bukkant fel Magyarországon.

Vig Károly entomológus az RTL Híradóban elmondta, hogyan azonosíthatjuk az ázsiai lódarazsat:

Kisebb termetű, mint az európai lódarázs, és jóval sötétebb színezetű. A feje és a tor is fekete, a potroh hátlemezei is jóval sötétebbek. 

– fogalmazott a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

Mint mondta, az ázsiai lódarázs nem agresszív faj, de nem érdemes csapkodni vagy a fészkét háborgatni. A szakember megjegyezte, hogy a méhészek tarthatnak a fajtól, ugyanis az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik a házi méhekre.

Bizonyos esetekben életveszélyes tüneteket is okozhat 

Prugberger László háziorvos az adásban arról beszélt, hogy aki allergiás a darázscsípésre, azoknál életveszélyes tüneteket is okozhat az ázsiai lódarázs csípése.

Kiemelte, hogy extrém esetben gégeödéma és fulladás is bekövetkezhet. Fontos, hogy ilyenkor azonnal sürgősségi osztályra menjen az illető, mert akár az életébe is kerülhet a csípés.

A háziorvos szerint ha valaki nem allergiás rá, de megduzzad a csípés, erősebb bőrpír jelentkezik, akkor jéggel és krémmel csillapíthatóak a tünetek.

Rovatok