Index Vakbarát Hírportál

2025-ben Magyarország ad otthont a Három Tenger Kezdeményezés találkozónak

2023. szeptember 6., szerda 21:43

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóján közölte, hogy fontos a térség gazdasági együttműködése, egyúttal fontosnak tartja a nyugat-balkáni országok felkarolását is a kezdeményezésen keresztül. Emellett szót ejtett arról is, hogy 2025-ben Magyarország ad otthont a Három Tenger Kezdeményezés találkozónak.

Novák Katalin köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozóján közölte, hogy az ukrajnai háború árnyékában is fontos a térség gazdasági együttműködése, továbbá üdvözölte a közös nyilatkozatot és annak Ukrajnára vonatkozó megfogalmazásait – közölte az MTI.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben kétszer is járt Kijevben, és hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, elítéli az orosz agressziót, és legfontosabb célnak a béke elérését tekinti.

Novák üdvözölte Görögország csatlakozását a 3SI-hez, de ugyanilyen fontosnak tartja a nyugat-balkáni országok felkarolását a kezdeményezésen keresztül.

A köztársasági elnök a hat nyugat-balkáni ország felé történő fokozatos nyitást részesítené előnyben.

Felszólalása után Novák Katalin kétoldalú megbeszélést folytatott Gitanas Nauseda litván elnökkel. Litvánia 2024-ben a Három Tenger Kezdeményezés házigazdája lesz, 2025-ben pedig Magyarország ad otthont a Három Tenger Kezdeményezés találkozónak.

A kezdeményezés

A Három Tenger Kezdeményezés az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 ország, az Európai Unió tagállamainak közös kezdeményezése a régió kereskedelmi kapcsolatainak a kiterjesztése érdekében.

Az együttműködésben Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia vesz részt. A találkozón elfogadott megállapodás szerint a 3SI Görögországgal bővül.

Rovatok