Index Vakbarát Hírportál

Kövér László: Nem tekintjük normális viselkedésnek, amit az Egyesült Államok megenged magának

2023. szeptember 7., csütörtök 12:56

Kövér László házelnök interjút adott a Mandinernek, ahol szóba került többek között az orosz–ukrán háború, a visszatartott uniós pénzek, David Pressman és a hazai ellenzék is.

A Brüsszellel fennálló vitákról úgy fogalmazott a házelnök, hogy ez egy hibrid háború a „brüsszeli globalisták és a szuverenitásukat védő Magyarország és Lengyelország között”. Hozzátette, hogy Brüsszel kommunikációjának semmi köze a valósághoz. „A források visszatartásával be akarnak avatkozni a politikai folyamatokba, és még azt is elvárnák, hogy ezért mi szégyelljük magunkat” – vélekedett.

Az én ízlésem szerint a kormány még többet is tett az uniós forrásokért, mint amit a magyar alkotmányosság becsületének sérelme nélkül lehetett volna

– tette hozzá a Mandinernek adott interjúban.

Kövér László szót ejtett David Pressmanről is, akiről úgy fogalmazott: „Másoktól hallom, hogy David Pressman az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, de a tevékenysége alapján ez eddig nem derült ki számomra.”

Leszögezte azt is, nem tekintik normális viselkedésnek, hogy az Egyesült Államok kormányzata megengedi magának, hogy a nagykövetén keresztül napi szinten rugdosson bele egy szövetségesébe.

Donald Trump idejére visszatekintve a házelnök elmondja, amikor ő volt az Egyesült Államok elnöke, a politikai kapcsolatok talán minden korábbinál jobbak voltak. „Abban bízunk, előbb-utóbb ismét változás történik a washingtoni adminisztrációban, s a dolgok visszazökkennek a normális kerékvágásba.”

A beszélgetés a hazai ellenzék teljesítményének értékelésével zárul, akikről szólva Kövér László képesség nélküli futóbolondokról beszél, akikre még a biciklijét sem bízná, nemhogy az elektromos rollerét.

Hasonlóan vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is az Egyesült Államok tevékenységéről. Szijjártó csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy „a kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután ott ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot”.

Rovatok