Index Vakbarát Hírportál

Eddig nem látott felvételeket közölt a rendőrség a balatoni helikopterbaleset utóéletéről

2023. szeptember 8., péntek 14:03

Továbbra sem ismert a balatoni helikopterbaleset oka. Ami biztos, hogy a rendőrség Balatonba zuhant helikoptere és személyzete repülésre alkalmas állapotban kezdte meg a szolgálati feladat végrehajtását – szögezte le a rendvédelmi szerv.

Mint csütörtökön megírtuk, gyakorlat közben lezuhant egy MD 500E típusú rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében csütörtökön délután. A zuhanásról videó is készült.

A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. A balesetnek nem volt súlyos sérültje.

A légi járművet még aznap este, a siófoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának közreműködésével kiemelték a tóból.

A parancsnoki kivizsgálás megállapításai szerint a helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot. A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a bekövetkezett vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre

– olvasható a police.hu oldalon megjelent közleményben.

A rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást, tették hozzá.

Hangsúlyozták: a repülőesemény vizsgálatát katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztálya közösen folytatja. Vizsgálatuk lezárásáig a légibaleset bekövetkezésének okáról megalapozott kijelentés nem tehető – írták.

Rovatok