Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek a minden eddiginél átfogóbb élelmiszer-biztonsági ellenőrzés eredményei

2023. szeptember 8., péntek 10:52

Lezárult a minden eddiginél átfogóbb nyári élelmiszer-biztonsági ellenőrzés – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszer-biztonsági szezonális ellenőrzések. Ez idő alatt egymást váltották a szezonhoz kiemelten köthető célterületek, valamint a nyári időszakban legkeresettebb termékkörök vizsgálatai.

Az akcióról Nobilis Márton elmondta, több mint 800 egységben fordultak meg a szakemberek, és több mint 200 termékminta érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumába. Az összesített mérleg a tárca szerint kedvezőnek mondható, akadtak hiányosságok, súlyos szabálytalanságot azonban kevés esetben tapasztaltak az ellenőrök.

Nobilis Márton a közleményben emlékeztetett, idén a jelentősen kibővített ellenőrzés-sorozat során a hatósági szakemberek minden eddiginél szélesebb körben végeztek ellenőrzéseket. A tematikus ütemezésnek köszönhetően – az előzetes terveknek megfelelően – minden területet érintően lehetőség nyílt a lakosság folyamatos és részletes tájékoztatására, valamint az érintettek részéről a feltárt hibák mielőbbi javítására.

Ellenőrizték a strandbüféket is

Az államtitkár kifejtette, a nyári célellenőrzések színes és változatos palettáján szerepelt többek között a legkedveltebb hazai nyaralóhelyek, vagyis a Balaton és a Tisza-tó vendéglátóegységeinek, a szezonban közkedvelt strandbüfék, food truckok és gíroszt árusítók ellenőrzése. Emellett a balatoni fröccsutcákon és nyári táborokban is megjelentek az ellenőrök.

Az államtitkár hozzátette, a nyári szezonális ellenőrzés még sokrétűbbé vált a friss szemlélettel kiválasztott új termékkörökkel, így az ikonikus nyári finomságok, a görögdinnye és a fagylalt mellett idén helyet kapott a marinált, fűszerezett húsok, a grilltálcák, sőt még a kutyanyakörvek elemzése is. Figyelmet kaptak olyan aktuális és izgalmas területek, mint a drónos növényvédelmi szolgáltatók és az ökogazdálkodók.

A Nébih, valamint a kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai több mint 800 vizsgálatot indítottak a nyári mustra során; eljárásra mintegy 50 esetben volt szükség, főleg kisebb kihágások miatt. A Nébih laboratóriumába több mint 200 minta érkezett, melyek 5 százalékával akadt probléma.

Nobilis Márton a közlemény szerint kifejtette továbbá, a nyári mustrán kifejezetten jól szerepeltek a balatoni fröccsutcák. A street food szolgáltatóknál pedig nem jellemző az imitátumok használata. A nyári táborok közül felkészültebbek a több turnusra tervező táboroztatók, míg a lovastáborokban állatvédelmi szempontból jól bánnak a munkára fogott lovakkal. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai azt mutatják, a nyári grillezéshez bátran használhatók az előre csomagolt grilltálcák. A kutyanyakörvek közül 4 termékkel volt gond – sorolta az államtitkár.

Nobilis Márton úgy értékelte, összességében hatékonyak és eredményesek voltak a nyári szezonális ellenőrzések. Éppen ezért várhatóan, idén először, a nyári után őszi szezonális élelmiszer-biztonsági ellenőrzések is lesznek majd.

Rovatok