Index Vakbarát Hírportál

Áldatlan állapotokra panaszkodnak a bulinegyedben, lakossági fórumot tartanak

2023. szeptember 8., péntek 16:30

A fővárosi bulinegyed lakói a turistaszezonban és az azon kívüli időszakokban is áldatlan állapotokra panaszkodnak, ezért szeptember 30-án lakossági fórumot tartanak, ahová a kerület polgármesterét, Niedermüller Pétert is meghívták.

Az egyik helyi lakos az Indexnek küldött közleményében azt írta, a szeptember 30-án, a K11 Művészeti és Kulturális Központban megrendezendő fórumnak egyfelől az elmúlt nyári turistaszezon, az ezen időszakon kívül is áldatlan állapotok és a polgármester egy közelmúltbeli a Euronews portálnak adott nyilatkozata, illetve az ugyancsak ott nyilatkozó rendőrségi szóvivő és a Közös Erzsébetvárosért Egyesület szóvivőjének mondatai adnak aktualitást.

A közlemény szerint a polgármester kijelentései kiemelt szerepet kapnak majd a fórumon. Niedermüller Péter ugyanis a portálnak néhány nappal korábban azt nyilatkozta, a kerületben annyira ellentétes érdekek léteznek egymás mellett, hogy lehetetlen mindenkinek megfelelni.

Azt elismerte, hogy itt csak kompromisszumokkal lehet dolgozni, de szerinte olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. A polgármester szerint kompromisszumokat kell létrehozni, amelyeknek az a sajátossága, hogy mindenkinek fáj. 

Ami ma van probléma, az a közterületeken való viselkedés, és egy jelentősebb, határozottabb, nagyobb rendőri fellépésre lenne szükség, miközben persze ezen a téren is sok minden javult, mert vannak razziák és így tovább, de mégis ezt a problémát kellene elsősorban valahogy megoldani

– fogalmazott Niedermüller Péter.

A BRFK kommunikációs osztályvezetője azonban azt mondta, ők minden tőlük telhetőt megtesznek a kábítószer- és kamudrog-árusítás, a zseblopások, betörések és a garázdaság ellen.

Fülöp Gergely azt mondta, nem csak a kerületi egyenruhások vannak jelen a bulinegyedben, hanem a központi állomány mellett a készenléti rendőrség és civil ruhás rendőrök is felügyelik a rendet. Hozzátette továbbá, hogy havi egyszer razziát tartanak, hétvégén pedig a szokásosnál is többen vannak.

A portál beszámolója szerint a bulinegyedben évek óta fennálló probléma az állandó hangoskodás vagy az utcára piszkítás. A megoldást azonban nem könnyű megtalálni: míg a lakosok nyugalmat szeretnének, addig a vendéglátósok bevételt. Az önkormányzat pedig egyszerre szeretne kedvezni az itt lakóknak és a jelentős gazdasági erőt képviselő vendéglátósoknak is.

Éppen ezért a fórumon a vendéglátósokat képviselő Közös Erzsébetvárosért Egyesület képviselőjének kijelentései is szerepet kapnak. Nádas Patrik elmondása szerint az egyesület és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében az üzlethelyiségek zárása után az egyesület négy főt fizet a kerület számára, akik hajnalban takarítják az utcát.

Továbbá hétvégente ugyanannyi vagyonőrt biztosítanak, mint ahány rendészt az önkormányzat kivezényel. De készek arra is, hogy az egyik leginkább zavaró tényezőt, a gyakran 30-50 fős, hangos csoportokból álló, szervezett kocsmatúrákat korlátok közé szorítsák.

A nyáron több kampányt is indítottak, amelynek az volt a célja, hogy élhetőbbé tegyék az alig 8 utcából álló Belső-Erzsébetvárost. A polgármester például kulturális programokkal vonzana ide visszafogottabb közönséget, egyúttal edukálná az ideérkező turistákat is: ne gondolják, hogy itt mindent meg lehet tenni. 

Rovatok