Index Vakbarát Hírportál

Jövőre elkezdődhet a mohácsi Duna-híd építése

2023. szeptember 8., péntek 16:45

A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján zöld utat kapott a mohácsi Duna-híd megépítése és a hozzá kapcsolódó úthálózat-fejlesztés. A helyi képviselők azonban attól tartanak, hogy a beruházás csak ígérgetés marad.

A jövő év második negyedévében kezdődhet el a mohácsi Duna-híd építése. Az Építési és Közlekedési Minisztériumban ugyanis a letiltott beruházások dobozból a megvalósítható dobozba került át a mohácsi híd projektje – számolt be az ATV Híradó.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint nemcsak a mohácsi Duna-híd megépítése kapott zöld utat, de a hozzá kapcsolódó úthálózat-fejlesztés és a kivitelezési-közbeszerzési eljárás megindítása is.

Mohács város önkormányzatának ellenzéki képviselője viszont nem tudja, hogy a kormány honnan teremti elő az építkezésre a pénzt. Szigeti József a Híradónak elmondta, hogy ezeket a forrásokat olyan helyről kellene biztosítani, mint például az állami büdzsé, azonban ott ennek nyomát nem látják.

Egyelőre annak sincsen semmi biztos nyoma, hogy az Európai Felújítási Alapok terhére készülne el a beruházás, vagy hogy egyáltalán ezek a források rendelkezésre állnak és lehívhatóak-e – tette hozzá.

Schwarcz-Kiefer Patrik, a Régiók Európai Bizottságának tagja szerint az biztos, hogy a mohácsi Duna-híd építése nem az Európai Unióból érkező helyreállítási alapból lesz finanszírozva, hiszen sem a leadott tervben, sem pedig a most frissen leadott hitelfelhasználásra vonatkozó tervben nem szerepel a híd projektje. 

Arra a kérdésre, hogy végül honnan lesz pénz a híd megépítésére, az Építési és Közlekedési Minisztérium adta meg végül a választ.

A beruházás tervezetten hazai költségvetési forrásból valósulhat meg. A feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása feladásra került, megjelenése a napokban várható. Eredményes közbeszerzési eljárás, valamint a forrás biztosítása esetén az építkezés tervezetten 2024. II. negyedév végéig megindulhat

– közölte a tárca az ATV-vel.

Rovatok