Index Vakbarát Hírportál

Tombol a pollenallergia Magyarországon

2023. szeptember 8., péntek 13:36

A magyarok 49 százaléka saját bevallása szerint allergiás valamire: a lakosság 11 százaléka kizárólag különböző virágporokra, körülbelül minden ötödik honfitársunk pedig a pollenek mellett másra is allergiás – derül ki a Sterimar reprezentatív kutatásából, amelyet 1292 fő megkérdezésével az Opinio Kft. végzett számukra 2023 júliusában.

Az érintettek 90 százalékának a mindennapjaira is hatással van a pollenallergia valamilyen módon. A felmérésben részt vevők válaszai alapján az orrfolyás a leggyakoribb tünet, 64 százalékukat érinti.

Szemviszketésre, könnyezésre és vörös szemre tízből hatan panaszkodtak.

A bedugult, viszkető orr minden második pollenallergiás életét nehezíti meg, és körülbelül ennyien szenvednek az akár több percig eltartó tüsszentési rohamok miatt is. 29 százalékuk érez viszketést a szájpadlásán és a torkában, 24 százalékuk pedig szárazan köhög ilyenkor.

Bőrkiütés és ekcéma is jelentkezhet: a különböző virágporokra érzékenyek 17 százaléka tapasztal bőrtüneteket.

A nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára: 76 százalékuk ilyenkor szenved különösen. A válaszadók 63 százalékának a tavasz, 27 százalékának pedig az ősz a legnehezebb, 17 százalékuk pedig szinte egész évben érez tüneteket.

Harmaduk semmit nem tesz a tünetek ellen

A felmérésből az is kiderült, hogy a pollenallergiások harmada nem védekezik a pollenek ellen, hanem megpróbál együtt élni az allergia által okozott tünetekkel. Az ötvenes korosztály védekezik a legtudatosabban, a tünetektől pedig leginkább a huszonévesek szenvednek.

Szignifikánsan több fiatalt érint például a szemviszketés, könnyezés, vörös szem, a bedugult, viszkető orr és a viszkető szájpadlás és torok.

Leginkább ők azok, akik kapkodnak, amikor rájuk tör az allergia, és ilyenkor vény nélkül kapható, hatóanyagos orrspray-hez nyúlnak.

A legtöbb vény nélkül kapható, hatóanyagos orrspray érszűkítő hatással bír, amely eleinte ugyan segít azon, hogy az orr kiduguljon, de 5-7 nap után pont az ellentétes hatást okozza, ráadásul könnyen rá is lehet szokni a használatára, ami árthat is a betegnek

– mondta a felmérés eredményei kapcsán dr. Gerencsér Emőke fül-orr-gégész főorvos.

Orvossal a válaszadók 40 százaléka konzultál, és a felmérés eredményei alapján a pollenallergiások 33 százaléka alkalmaz allergiára ható szteroidos orrspray-t, antiallergiás szemcseppet, antihisztamin tablettát.

Allergiaszezonban hatásos lehet akár preventív módon is az orrmosás vagy steril tengervizes orrspray használata is. A mangánnal dúsított tengervizes orrspray-k pedig kifejezetten csökkentik a már meglévő allergiás tüneteket. Ráadásul ezek esetében a rászokás esélye sem áll fenn

– javasolja a fül-orr-gégész.

Rovatok