Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes magyar hegymászó készülhet csúcstámadásra a Himaláján

2023. szeptember 9., szombat 14:58

A nepáli turisztikai minisztérium friss adatai szerint egy magyar hegymászó is engedélyt kapott az őszi hegymászó szezonra. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ki, de a dokumentumból kiderül, hogy egy férfiról van szó.

A szeptember 8-i állapotot mutató lista szerint összesen 284 alpinista váltott ki engedélyt a nepáli hatóságoktól az őszi hegymászó szezonra. Az engedélyt kapó hegymászók közül a legtöbben kínaiak (67), de amerikaiak (30) és oroszok (26) is nagy létszámban vágnak neki a csúcstámadásnak.

A regisztrációk között azonban feltűnt egy magyar is, akinek a neve ugyan nem ismert, de a dokumentumból annyi kiderült, hogy egy férfiról van szó. A Világgazdaság beszámolója szerint a férfi személye azért is rejtélyes, mert még az általuk megkérdezett magyar hegymászókörökben járatos források sem tudtak arról, hogy Magyarországról bárki expedíciót szervez a Himalájába.

A lap szerint ennek ellenére valaki a magyar hegymászóközösségből biztosan engedélyt kapott egy őszi expedícióra, azonban ennek pontos időpontja és a konkrét csúcs neve sem nyilvános még. Annyit viszont biztosan lehet tudni a nepáli turisztikai minisztérium adataiból, hogy 7 ezer méternél magasabb hegyről van szó, tehát a magyar hegymászó

meghódítását tervezheti.

Mint megírtuk, a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd tragédiája az egész országot megrázta. A 41 éves hegymászót a világ legjobb serpáiból álló keresőcsapat sem találta meg a Mount Everesten. A keresést végül befejezték, mert már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

A Suhajda Szilárddal történtek éles vitát váltottak ki a hegymászás létjogosultságáról, aztán Varga Csaba nagyváradi hegymászó sikertörténete billentett helyre a magyar hegymászók megítélését: július 2-án pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül elérte a világ 9. legmagasabb hegycsúcsát, a Nanga Parbatot.

Rovatok