Index Vakbarát Hírportál

MÁV: rekordközeli utasforgalom volt a MÁV-START balatoni járatain

2023. szeptember 9., szombat 19:27

A tavalyi év után ismét rekordközeli utasforgalom volt a MÁV-START balatoni járatain, amelyeken – az előszezontól, május közepétől a főszezon végéig – 2,3 millió menetjegyes utazás volt – közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.

A MÁV szerint – csak a főszezont figyelembe véve – a déli part továbbra is kiemelkedően népszerű, 

oda 1,3 millió, az északira pedig 580 ezer menetjegyes utazás történt.

A legtöbben a tanítás előtti utolsó hétvégét használták ki, augusztus 25-én és 26-án 38-40 ezer napi viszonylati jegyvásárlást rögzített a MÁV-START. Mint írták, augusztus 18., 19. és a július 14–16. közötti napok is rendkívül népszerűek voltak a Balatonra utazók körében.

A vasúttársaság kiemelte, a fent leírtaknál jóval többen utaztak a Balatonra, ugyanis többen menetjegy megváltása nélkül, díjmentesen utazhatnak (például 6 év alattiak, 65 év felettiek), illetve vármegye- és országbérletekkel is igénybe lehet venni a balatoni járatokat.

Úgy folytatták, hogy 

a balatoni helyjegyköteles vonatok átlagos kihasználtsága az előző évi 58-ról 60 százalékra emelkedett.

A legsikeresebb helyjegyes járat a Záhonyból – Debrecenen, Szolnokon át – Fonyódra közlekedő Aranypart expressz volt, másodosztályon átlagosan 92 százalékos kihasználtságot mértek – tették hozzá.

A Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonaton is kiemelkedő, 84 százalékos volt az ülőhelyfoglaltság.

Fontos fejlesztésnek nevezték a keleti országrészből közlekedő expresszvonatok esetében, hogy idén már első osztályú kocsiban is lehetett utazni a Balatonhoz.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szeptember 24-ig kiterjesztett utószezoni menetrend szerint továbbra is sűrű közlekedéssel, átszállás nélküli eljutást biztosít a MÁV-START a Balatonhoz Budapestről és több dunántúli városból.

Rovatok